Књижевно вече на необичном мјесту – промоција збирке поезије „Караточ” на броду

Промоција збирке поезије „Караточ”, Новљанке Ксеније Матовић, биће уприличена сутра (сриједа, 3. август) у 21 сат на броду флотиле „Петар”.

Поред ауторке, о књизи ће говорити рецензент, проф. Светлана Градинац и академски сликар, мр Војислав Килибарда, чија слика „Сањар“, краси корице збирке. Стихове ће читати Драгана Влаовић, глумица Херцегновског позоришта.

Због специфичности мјеста одржавања промоције и капацитета брода, број званица је ограничен на 60, тако да ће „улазница“ на један од најрепрезенативнијих бродова  и испловљавање у један од званично најљепших залива на свијету, бити књига.

Онај ко је већ купио „Караточ“, потребно је да књигу донесе на потписивање  и имаће обезбијеђено мјесто на броду. Онај ко није, имаће могућност да је купи непосредно прије испловљавања, односно од 20:30 до 21 сат на мулу покрај самог брода, по симболичној, акцијској цијени од 5 еура.

Обје категорије, морају ауторки или путем ФБ (месинџер) или путем телефона 067/833-954, да потвде присуство још данас током дана, како се не би догодило, да онај ко жели да присуствује магији пловидбе у ноћи поезије, остане на обали.

– Неизмјерну захвалност дугујем Данилу Мирковићу, власнику флотиле Петар, који је омогућио да промоцију организујем баш на мјесту које књизи по њеној природи припада, мору. „Караточ“,  ма колико се чинио попут ткања неке зачудне мреже у којој пјевају читава јата инћуна, градови плове ношени курентима вјетрова Боке, кишама које туку попут дивљих наранџи у позну јесен, бијелим шкурама, бужама рузмарина и бугенвилије, катаркама пободеним у модро, небу лицем окренутим југу, јесте химна мору. На извјестан начин он је самим насловом, стијеном која представља кодно мјесто Херцег Новог, нераскидиво уковљен за њега, те је и својеврстан омаж граду. Али је збирка много више од тог, првог слоја. „Карточ“, меандрира мојим грчким поријеклом спајајући три мора, двије земље и градове, сјећањима, успут забиљеженим записима, замрзнутим исјечцима времена, неким ријечима… саопштеним успут, чију снагу осјетимо тек годинама касније, бијелим ребрима пророчишта, шумама ловора и сумпора, глувим колима, празним шакама и ушима пуним мрава –  казала је Ксенија Матовић.

Додаје, да ће баш због свега реченог, брод испловити уз композицију Микиса Теодоракиса Όμορφη Πόλη („Лијепи граде”).

Збирка је објављена у издању МедиаСфере из Београда, а два мјесеца по објављивању, најстарији књижевни портал на Балкану, Хипербореја, уврстио ју је у топ 10 књига за ову годину на простору бивше Југославије.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here