Књижевница Милица Цинцар Поповић гошћа у Павиљону Градске музике

Промоција књиге „Горе где припадамо” ауторке Милице Цинцар Поповић биће уприличена у петак, 29. априла у 19 сати, у Павиљну Градске музике.

Поред ауторке, о књизи ће говорити директорка издавачке куће МедиаСфера из Београда Гордана Јочић, а разговор ће модерирати новинарка и организаторка програма Ксенија Матовић.

Збирка прича „Горе, где припадамо” садржи херметичке обраде три познате легенде које су суштински формирале однос према постојању и систему вриједности, како ауторке тако и генерације која је сазријевала уз рокенрол.

Рокенрол је музика срчаности, а срчаност је оно што одликује јунака, што га чини способним за љубав која ће га уздићи. То поручују и три легенде: „Мач свршеног витеза“ (Легенда о Светом гралу и витезовима Округлог стола), „Принц Краљевства сјајне звезде” (Прича о повратку блудног сина) и „Тајна већног живота” (Легенда о Психи и Еросу), које је у књизи „Горе, где припадамо“ обрадила  Цинцар-Поповић.

Књига је добила наслов је по пјесми Џоа Кокера из култног филма „Официр и џентлмен“.

Милица Цинцар-Поповић (13. јун 1964, Београд), српска књижевница, приповједач, преводилац, уредник. До 2014. године објављивала под именом Милица Крковић.

Још као студент заинтересовала се за херметичку филозофију и ранохришћанску мисао, објављује текстове на српском и енглеском језику на ове теме, захављујући чему је постала први српски аутор, али први и једини на Балкану чији је текст увршћен у каталог навеће херметичке библиотеке на свијету – Библиотхеца пхилосопхица херметица из Амстердама, под именом Милица Крковић.

Нјен роман „Мала књига о почетку“ преведен је на енглески и објављен у Њујорку 2009. године. Роман „Како угристи вампира“ („Metaphysica“, Београд, 2014) настао је управо из њеног проучавања херметизма и слободног зидарства.

Усменим приповиједањем почела је да се бави 2010. године, најприје у тадашњем београдском кафеу-књижари „Еверест“, а потом, са књижевницом Зорицом Кубуровић, у књижари-кафеу „Делфи.

Сторителинг клуб „Реч и глас“ Милица је основала 2013. године у Београду, а води га и органзује заједно са књижевницом Тамаром Лујак. Колумниста је портала MediaSfera.rs.

Програм су подржали Општина Херцег Нови, локална Туристичка организација и хотел Плеј.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here