Књиге Босиљке Пушић и Предрага Кузмановског представљене на Тргу од књиге

На Тргу од књиге синоћ су  представљене  књиге Босиљке Пушић „Весело, весело, зомета!“ и „Капетан Стеван Вукотић – први Јужни Словен, Србин и Бокељ који је опловио свијет“, Предрага Кузмановског.

Новинарка Витка Вујновић представила је књижевни опус Босиљке Пушић и казала да је писање романа „Весело, весело, зомета!“ био  начин да се Бока избори са болешћу – како она каже оним „гргуљезом који је изједа“ – или који је изједао, а Бока га је савладала остављајући о томе запис али без трага горчине.

-Запис пун ведрине, доброте, као путоказ и охрабрење свима који се нађу у сличној ситуацији, а нажалост све је више оних који се суочавају са болешћу. Из поглавља у поглавље читамо како Бока реагује на успоне и падове у лијечењу, на нуспојаве лијечења, откривамо са ким се све сусреће, како поздравља зомету, нови лијек у низу нимало лаких и безопасних терапија… Премда  Бока  није могла да дође  на промоцију, сигурна сам да сте осјетили да у ријечима, погледима, љубавима Боке Пушић има енергије за нова дјела – надамо им се и чекамо их с радошћу – као и нови сусрет на најљепшем херцегновском Тргу од књиге, поручила је Вујновић.

Глумац Дејан Ђоновић прочитао је писмо које је Босиљки Пушић, поводом промоције, написао, рецензент књиге „Весело, весело, зомета“ наш суграђанин Момир Мићуновић.

Књига „Капетан Стеван Вукотић – први Јужни Словен, Србин и Бокељ који је опловио свијет“ Предрага Кузмановског  се појављује поводом 200-годишњице од почетка путовања капетана Стевана Вукотића руским ратним и истраживачким бродом „Предпријатије“.

Информација да је Стеван Вукотић опловио свијет је егзистирала 57 година, казао је аутор Предраг Кузмановски.

-Професијом сам везан за ту проблематику и онда ме некако то повукло да видим како су пловили прије 200 година и како је било у том периоду. То је био повод да кренемо у истраживање и напишемо књигу. Младом навигационом официру указано је повјерење да, као најбољи у класи, води истраживачки брод „Предпријатије“ на стручну екскурзију око свијета. Била је то велика част, али и изазов за Стевана Вукотића, с обзиром на то да је тада имао само 23 године. На истраживачком броду је било 118 чланова посаде и пет научника. На пут око свијета кренули су из чувене луке Кронштат.

Како објашњава Кузмановски, књига је подијељена у неколико поглавља.

-Једно поглавље смо имали јер смо имали дневник капетана Вукотића, али шта се дешавало и како је Стеван дошао до Русије и постао поморски официр и шта се дешавало послије то је било непознато и широј и ужој публици. Сада је то један склоп који је резултирао књигом након три године, казао је Кузмановски.

О књизи су говорили етнолог Александар Петијевић и редитељ Растко Шејић.

Вечерас на Тргу од књиге „Пјесничко вече друштва новосадских књижевника“. Учествују: Селимир Радуловић, Зденка Валент Белић, Зоран Ђерић, Јелена Марићевић Балаћ, Ненад Шапоња, Перица Милутин и Наташа Бундало Микић. Почетак је у 21 сат.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here