КЛУБ ОДБОРНИКА ЕВРОПСКИ ТИМ ЗА ХЕРЦЕГ НОВИ: ПРАВНО НАСИЉЕ У ЛОКАЛНОМ ПАРЛАМЕНТУ

Саопштење за јавност упутили су из Клуба одборника Европски тим за Херцег Нови, које преносимо интегрално.

-Да је правно насиље постао стандард у Скупштини општине Херцег Нови колеге из владајуће већине нас подсјећају током сваке сједнице локалног парламента. Наиме, СО Херцег Нови без јавног позива именовала је члана савјета Јавног радио дифузног сервиса Радио телевизија Херцег Нови д.о.о. притом не поштујући Одлуку о организовању овог јавног сервиса усклађену са важећим законским прописима.На основу Закона о електронским медијима и Статута општине Херцег Нови овај јавни сервис донио је Одлуку о организовању у којој се између осталог, у дијелу који се односи на органе управљања, изричито наводе критеријуми за именовање чланова Савјета, сукоб интереса, те ко је овлашћени предлагач за именовање Савјета.

На основу Одлуке о организовању Јавног радио дифузног сервиса Радио телевизија Херцег Нови  д.о.о. поступак именовања Савјета покреће радно тијело Скупштине објављивањем јавног позива овлашћеним предлагачима, објављује на сајту Општине и најмање једном штампаном медију. Рок за подношење предлога за именовање Савјета тече од дана објављивања и траје 45 дана. Радно тијело Скупштине потом у року од 15 дана утврђује предлог листе за именовање.

Иако на посљедњој сједници локалног парламента није било кворума када се одлучивало о спорном именовању, јер су одборници ДПС и Новске листе напустили сједницу из принципијелних разлога и незаконитости, већина у локалном парламенту након паузе и враћања једног одборника истрајала је у свом науму, поступила противно свим важећим законским прописима и тако угрозила јавни интерес те спровела класично правно насиље, саопштили су из Клуба одборника Европски тим за Херцег Нови (ДПС и СД).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here