КИНЕСКИ И АМЕРИЧКИ НАЈВИШИ ИЗАСЛАНИЦИ ИСТИЧУ ВАЖНОСТ САРАДЊЕ НА КЛИМАТСКИМ ПРОМЈЕНАМА

РТХН у сарадњи са глобалном кинеском медијском кућом CCTV News Content Co., Ltd реализује серијал видео записа и прича из НР Кине.

Највиши изасланици Кине и Сједињених Држава истакли су важност сарадње пошто су две земље издале заједничку декларацију о борби против климатских промјена.

Кина и Сједињене Државе издале су Заједничку декларација о јачању климатских акција током 2020-их, у сриједу, на текућој 26. седници Оквирне конвенције Уједињених нација о климатским променама (ЦОП26).

Двије земље су се сложиле да успоставе радну групу за унапређење климатских акција, како би промовисале сарадњу на климатским промјенама између двије земље.

-Објављивање заједничке декларације још једном показује да је сарадња једини прави избор и за Кину и за Сједињене Државе. Радећи заједно, наше двије земље могу да остваре многе важне ствари које су од користи не само за наше земље, већ и за свијет у цјелини, рекао је специјални изасланик Кине за климатске промјене Сије Џенхуа на конференцији за новинаре.

-Када је ријеч о климатским промјенама, постоји више додирних тачака између Кине и Сједињених Држава него разлика, што их чини подручјем огромног потенцијала за сарадњу, наставио је Сије, позивајући обје стране да предузму конкретне кораке за унапређење сарадње по том питању.

Кина и Сједињене Државе сносе посебну одговорност за свјетски мир и развој, рекао је Сије, позивајући двије земље да истраже више могућности за сарадњу.

На одвојеној конференцији за новинаре, специјални изасланик америчког предсједника за климу Џон Кери рекао је да је „сарадња једини начин да се овај посао заврши“.

-Не можемо да постигнемо своје циљеве ако сви не радимо заједно, Сједињене Државе и Кина морају да помогну и да покажу пут, закључио је Кери.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here