КИНА ПОДИЖЕ ЦИЉ ЗА ОБНОВЉИВЕ ИЗВОРЕ ЕНЕРГИЈЕ

РТХН у сарадњи са глобалном кинеском медијском кућом CCTV News Content Co., Ltd реализује серијал видео записа и прича из НР Кине.

Пред Самит Уједињених нација о климатским промјенама COP26 у Глазгову, за само неколико дана, са великим интересовањем прати се чињеница да се од највећих свјетских економских блокова, 27 земаља Европске уније, Кина и САД, састају у Лондону.

Кинески предсједник Си Ђинпинг у уторак је телефонски разговарао са француским предсједником Емануелом Макроном. Климатске промјене биле су једна од тема разговора.

Главни кинески изасланик за климу Сије Џенхуа састао се у сриједу иза затворених врата са шефом ЕУ за зелену политику, Франсоом Тимермансом.

Очекује се да ће се специјални изасланик САД за климу Џон Кери такође састати са Сијем у Лондону уочи самита.

Раније у сриједу Кина је објавила своју детаљну Бијелу књигу о климатским промјенама у којој су наведени планови.

На конференцији за новинаре у Пекингу, кинески замјеник министра за екологију и животну средину, Је Мин је истакао једну од главних забринутости Кине – спор напредак богатијих земаља у испуњавању својих обавеза да помогну земљама у развоју да се изборе са посљедицама климатских промјена.

Бијела књига је потврдила раније обећање Кине да ће престати да повећава своје емисије прије 2030. и да ће постати неутрална од угљеника до 2060. године. Такође је речено да ће престати да финансира нове термоелектране у иностранству.

Бијела књига такође каже да ће повећати удио нефосилних горива на 25 одсто укупне потрошње енергије до 2030. године, у односу на претходну обавезу од „око 20 одсто“.

COP26 се сматра кључним покушајем да се свијет натјера да смисли конкретне планове за одржавање пораста температуре на максимално 1,5 целзијусових степени.

Као највећи свјетски емитер гасова стаклене баште, улога Кине на COP26 се сматра једним од кључних фактора у помагању свијету да избјегне катастрофалну климатску кризу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here