КИНА КРИТИКУЈЕ „ЗАБРИНУТОСТ“ ЗАПАДНИХ ЗЕМАЉА ПРЕМА ХОНГКОНГУ

РТХН у сарадњи са глобалном кинеском медијском кућом CCTV News Content Co. Ltd реализује серијал видео записа и прича из НР Kине.

Канцеларија Државног савјета за Хонгконг и Макао критиковала је неке америчке и западне политичаре и медијске куће, рекавши да их је њихова идеологија натјерала да пате од „когнитивних поремећаја” када посматрају Хонгконг.

Министри спољних послова Велике Британије, САД, Аустралије, Канаде и Новог Зеланда, издали су прошле недеље заједничко саопштење у којем изражавају „озбиљну забринутост због ерозије демократских елемената“ након избора Законодавног вијећа у САР Хонгконгу. Медији као што је Њујорк тајмс су извјестили да је Кина избацила већину градских „продемократских“ кандидата.

Портпарол Канцеларије је у саопштењу одбацио примједбе на демократију, Закон о националној безбједности и нови изборни систем у ХКСАР-у.

-Тврдња да је Велика Британија обезбиједила опште право гласа за Хонгконг је потпуно нетачна, а у Заједничкој кинеско-британској декларацији није поменуто „опште право гласа“ или „демократија“. Неки страни политичари и медији су тврдили да се те антикинеске снаге боре за демократију и да се кинеска влада обрачунала с њима у политичке сврхе. То није случај, казао је потпарол.

Он је такође одбацио тврдње да нови изборни систем у Хонгконгу треба да искључи дисиденте и као примјер навео разнолику позадину кандидата на недавним изборима за Законодавни савјет у седмом мандату.

Посаветовао је политичаре и медије у САД-у и на Западу да прочитају недавну бијелу књигу коју је издала Канцеларија за информисање Државног савјета, а која представља свеобухватан преглед настанка и развоја демократије у ХКСАР-у, као и принципе и став кинеске централне владе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here