КИНА И САД ОБЈАВИЛЕ ЗАЈЕДНИЧКУ ДЕКЛАРАЦИЈУ О КЛИМАТСКИМ ПРОМЈЕНАМА

РТХН у сарадњи са глобалном кинеском медијском кућом CCTV News Content Co., Ltd реализује серијал видео записа и прича из НР Кине.

Кина и Сједињене Државе објавиле су у сриједу заједничку декларацију о климатским промјенама на конференцији Уједињених нација (УН) познатој као ЦОП26, у Глазгову, у Шкотској.

У Заједничкој декларацији Кине и САД, земље се обавезују да ће јачати климатске акције 2020-их, а рекле су да цијене досадашњи рад, те су се обавезале да ће наставити да раде заједно са свим странама на јачању имплементације Париског споразума.

Сложиле су се да предузму појачане климатске акције за ефикасно рјешавање климатске кризе на основу принципа заједничке, али диференциране одговорности и одговарајућих способности и уважавања националних услова.

Према декларацији, двије земље ће основати радну групу за унапређење сарадње на пољу климатских промјена. Поновиле су да ће поштовати Париски климатски споразум о одржавању раста температуре испод два степена.

Кина и Сједињене Државе су такође постигле консензус о финансирању климатских промјена и доприносима који се одређују на националном нивоу, те ће одржавати политички дијалог о обновљивим изворима енергије у настојању да смање употребу угља.

Конференција у Глазгову траје до петка, 12. новембра.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here