КЕКОВИЋ: МОГУЋE МАЛВЕРЗАЦИЈЕ ПОСЛОДАВАЦА У ОКВИРУ ПЛАНА „ЕВРОПА САД“

Дио послодаваца већ је почео са притисцима на запослене да умјесто уговора на пуно радно вријеме потписују уговоре на половину радног времена и нижу нето зараду, како би избјегли обавезу да радницима повећају садашње зараде, упозорио је генерални секретар Уније слободних синдиката Срђа Кековић.

Како је казао планом Европа сад предвиђено је повећање минималне зараде са садашњих 250 на 450 еура, што ће поједини послодавци настојати да избјегну пријављујући раднике на пола радног времена.

-Већ имамо дојаве са терена да неки послодавци, „плашећи се” да ће план Европа бити усвојен, траже од својих запослених, који су иначе ангажовани по уговорима на неодређено вријеме, да потпишу анексе уговора и да са пуног пређу на непуно радно вријеме, односно да умјесто 40 сати седмично, раде 20 сати можда и мање, јер нажалост Закон дозвољала да радна седмица може да буде и 10 сати, што је најнижи број радних сати у седмици, казао је он.

У закону о раду минимална зарада дефинисана је као надокнада коју запослени добија за пуно радно вријеме.

-Ако је моје радно вријеме непуно и минимална зарада ће бити таква. Ми стално имамо покушај послодаваца да траже вентиле како да науде радницима, односно да узму додатни профит за себе. Сјетимо се бланко споразумних раскида радног односа, који су се појавили након што смо увели да уговор о раду на одређено вријеме не може да траје више од двије године. Тада су приморавали раднике да потпишу празан папир, да би они послије по том папиру куцали шта год хоће, наставио је Кековић.

Државне институције, оцијенио је Кековић, морале би строже санкционисати овакве злоупотребе.

-То је системски проблем и држава мора да покаже снагу. Убјеђени смо да ако би се у два или три примјера показало да ће држава стати иза сваку злоупотребу по питању било ког закона, од чије имплементације зависи бољитак свих нас и наш пут у Европу, да би таква порука врло брзо стигла до свих послодаваца, закључио је Кековић.

Остаје проблем да ће послодавац, уколико претходно натјера радника да потпише измјену уговора којим ће смањити нето зараду и прећи на пола радног времена, моћи да избјегне повећање нето зараде, а разлику остави за себе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here