Католички вјерници сутра славе Дан жупе Св. Јеронима у Херцег Новом

Прослава Дана Св. Јеронима, небеског заштитника града и жупе Херцег Нови, почиње данас светом мисом бдијења  и молитвом Прве вечерње  у 18 часова у жупој цркви у Старом граду.

Католички вјерници ће сутра (30. 9.), обиљежити празник херцегновске жупе. У жупној цркви Св. Јеронима, биће служене свете мисе у 10 и 18 сати. Свечану свету мису у 18 сати ће предводити дон Срећко Мајић, саопштено је из Жупног уреда у Херцег Новом.

Свети Јероним црквени отац и  учитељ, из Стридона у Далмацији, рођен је 340 године, преминуо је 420 године. Био је син илирских хришћанских родитеља, но крштен је касније, у Риму, где је студирао реторику. Живио пустињачким животом, бавио се писањем и превођењем. Јероним, који је био изузетан познавалац латинског језика, прерадио је постојеће преводе Новог завјета. Његов превод се зове Вулгата („превод за народ“ – на латинском).  

Дан жупе Св Јеронима, 30. септембар се иначе обиљежава, као спомен на догађај, из 1687. године, када је војсковођа Јероним Корнер на челу млетачке војске ослободио град Херег Нови од Турака. Чувена Котобиљска битка у којој су у ослобођењу од Турака учествовали и Црногорци, Херцеговци и локално становништво.

Након неколико година почела је изградња данашње жупне цркве Светог Јеронима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here