Католички вјерници прослављају Ускрс

Kатолички и други хришћани, који поштују Грегоријански календар, данас прослављају Ускрс, празник који слави Ускрснуће Господа Исуса Христа.

Свечано је данас и у домовима у Боки, чији укућани у породичном окружењу славе Ускрс, најрадоснији празник над празницима и побједе живота, истине и добра у свијету. За овај празник везује се обичај даривања јајима. Јаје је симбол обнављања природе и живота, означава Исусов излазак из гроба и поновно рађање.  

Ускршње  мисе  данас се служе  у Цркви  Светог Јеронима у Старом граду у 10 часова, док ће у Цркви  Светог Антуна почети  у 18 часова. Чита се Јеванђеља о ускрснућу Господњем, који је промијенио историју човјечанства.  

Ускршњу поруку вјерницима упутио је жупник жупе Светог Јеронима у Херцег Новом, дон Синиша Јозић

Ово је дан што га учини Господин, кличимо и радујмо се њему!

„Радост најсветијег дана јединствена је у повијести људског рода, јер данас славимо догађај Kристова ускрснућа. Славимо његову побједу над смрћу која је и нама дала бесмртност. По ускрснућу, као људи вјере прелазимо из таме у свјетлост, из смрти у живот, из гријеха у милост и светост, из ропства у слободу. Исус Kрист нама људима није обећао крај сваке таме, али својим је животом, смрћу и ускрснућем посвједочио: Бог не оставља људе саме у тами њихова живота, чак ни у тами гроба и смрти. Бог нам прашта и помирује нас са собом тако да се ми, сигурни у његову близину и љубав, можемо заузимати за мир и правду у нашем свијету. Док и данас, нажалост, чујемо плач и тугу невиних, страх угрожених, звецкање оружја и пријетње праведницима, позвани смо молити за мир у нашим срцима и нашим обитељима.

Само онај тко истински вјерује у побједу живота, не боји се искрено заложити за путове праведности и мира! За нас Kристов гроб постаје почетком.

Kада се о Богу говори и у њега вјерује, тада све може започети од завршетка. Живот није осуђен на смрт! Смрт није побједник над животом! Приђимо, стога, Исусовом гробу и видјет ћемо да је празан, а то значи да ни нама није мјесто у гробу већ тамо гдје је Ускрсли – у слави Побједника.

Драге сестре и браћо, драги пријатељи! Гледамо ускрслога и прослављеног Господина и знамо: Ускрс је задња ријеч коју је Бог изрекао о своме Сину који је постао човјеком. Онај који је раскинуо споне смрти, нека ускрсне и у нама, његовим ученицима. Нека у слављу Ускрса у свима нама засја свјетло вјере, нова снага, радосна нада и храброст слиједити Исуса у свједочењу да смо његови. Господин је ускрснуо! Доиста је ускрснуо! Ускрснимо и ми с њим на нови живот“, упутио је дон Јозић честитку свима који славе побједу живота над смрћу, који слиједе Kриста Господина и њему вјерује! Свимa, који се боре за добро и вјерују да ће на крају добро побиједити!  

СРЕТАН УСKРС!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here