Католички вјерници прослављају Светог Николу, заштитника помораца   

Свети Никола је заштитиник помораца, дјеце, рибара, трговаца, путника. 

У Цркви Светог Николе у Ђеновићу се служи Света миса, коју преводи  жупник Жупе Светог Јеронима у Херцег Новом, дон Синиша Јозић.

У которској катедрали биће свечана Света миса за све живе и покојне поморце сa почетком у 18 сати.

Према традицији морнари Бокељске морнарице, на тај Дан чувају олтар Светога Николе, у Kатедрали и слику из XVIII вијека познатог млетачког сликара Пиетра Антониа Новелиа (Pietra Antonia Novellia). Звоно са те цркве откуцава и данас сате са Градског торња.

У Боки Которској нема цркве која нема икону или олтар, који су посвећени Светом Николи.

Празнику се посебно радују дјеца, јер је традиција да на овај дан дјецу дочекају слаткиши и поклони упаковани у чизмицама.

1 COMMENT

  1. Mnogima nije poznato kome sve je Sveti Nikola zaštitnik. Sveti Nikola je zaštitnik: pomoraca, trgovaca, advokata, apotekara, mesara i pekara, pravnika, krojača, učenika, studenata, hodočasnika, putnika, zaljubljenih, porodilja, starih ljudi, djece, ali i lopova, čuvara zatvora, prostitutki i zatvorenika! U Bariju se nalazi crkva Svetog Nikole i njoj mošti Svetog Nikole. Njegova statua se na današnji dan (6. decembar) iznosi iz crkve do rive, provoza barkom pa se ponovo vrati u crkvu. Prosto je nevjerovatan običaj da tom prilikom jedan dio puta statuu nose kriminalci da bi je potom predali karabinjerima da je dalje nose. Tog dana vlada primirje…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here