КАТИЋ: САГЛАСНИ СА ПРЕДЛОГОМ МОРСКОГ ДОБРА О ПРЕУЗИМАЊУ ТРАЈЕКТНЕ ЛИНИЈЕ

Управни одбор ЈП Морско добро предложио је Влади ЦГ да Општине Херцег Нови и Тиват преузму управљање трајектом на лннији Каменари-Лепетане до избора новог концесионара. Сад је све на одлуци Владе Црне Горе коју очекују у што краћем времену, казао је предсједник УО ЈП Морско добро Блажо Рађеновић наводећи могућност и да ово јавно предузеће преузме управљање над трајектом. Уколико Влада прихвати предлог Морског добра Општина Херцег Нови, по ријечима предсједника Стевана Катића, је спремна да у сарадњи са Општином Тиват, нађе начин за опреузимање трајектне линије.

Предсједник Катић истиче да из локалне управе дужи низ година указују на потребу рјешавања концесије, на задовољство грађана двије сусједне општине.

-Када је у питању иницијатива Морског добра, Општина ХН је сагласна и видјећемо да се пронађе начин, уколико то дефинитивно и буде потврђено од Владе ЦГ, да се раскида тај уговор и преузме трајектни прелаз.

Катић истиче да је у разговору са предсједником Општине Тиват Жељком Комненовићем већ разговарао о овој теми.

-Остало је на томе да се изнађе најоптималнији начин  како ћемо поново преузети ту обавезу с обзиром на то да је прије приватизације Комунално предузеће Општине ХН управљало трајектном линијом. Ако узмемо у обзир да је то јавни интерес и од јавног значаја за државу и градове у Боки намеће се логика да то није ни требало приватизовати, казао је Катић.

На сједници Управног одбора Јавно предузеће Морско добро је донијело закључак којим се ставља ван снаге закључак Владе ЦГ из 2019. године којим се дозволило настављање основног уговора кроз анекс са Поморским саобраћајем за трајектну линију Каменари Лепетане, казао је Рађеновић.

-Сада је све на Влади ЦГ да да сагласност на овај наш закључак, да трајектну линију која је јако профитабилна уступи Општинама Тиват и Херцег нови, казао је Рађеновић.

Уколико двије општине нису у могућности да због техничке, финансијске или било које друге природе преузму управљање, Рађеновић истиче да је Морско добро кадро да оформи своју службу која би обављала транспорт:

-Тој служби би била распоређена средства од Морског добра за  закуп трајекта. Говоримо о краткорочном превазилажењу евентуалног вакума, уколико би се кренуло у расписивања концесије до проналаска концесионара. Мислим да је користан посао за буџете ових општине и државе. Наравно и ми смо видјели свој интерес и Влада би требало да размишља у том правцу и да је задржи локална управа или ЈПМД, казао је Рађеновић. 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here