КАТИЋ: РЕКОНСТРУКЦИЈА БАЗЕНА У ИГАЛУ ПРЕДЛОЖЕНА ЗА КАПИТАЛНИ БУЏЕТ

Општина Херцег Нови предложила је да у капитални државни буџет уђе реконструкција базена Института „Др Симо Милошевић“. За ту намјену је предвиђено око пола милиона еура и уколико предлог буде усвојен, реконструкција базена почеће наредне године, казао је Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови, приликом данашњег обиласка базена на Шкверу који је сада наткривен и оспособљен за тренажни и играчки процес током цијеле године.

За два и по мјесеца, реализован је пројекат покривања базена, вриједан 200 000 еура. Како би омогућили рад пливачима и ватерполистима ПВК Јадран, али и грађанству, Општина Херцег Нови је пружила пуну подршку клубу са Шквера.

Признање руководству Јадрана на максималној посвећености да се проблем што прије ријеши, одао је предсједник Општине Стецван Катић.

-Ово је примјер добре сарадње између Општине и Јадрана и наставићемо да дајемо подршку и налазимо рјешења за изградњу новог базена или реконструкцију базена Института Игало, казао је предсједник Катић.

Радује и податак да је Општина тражила да пројекат реконструкције базена у Игалу уђе у капитални државни буџет.

-За следећу годину је предвиђено око пола милиона еура и уколико тај предлог буде усвојен, реконструкција базена ће почети наредне године. Вјерујем да Херцег Нови неће остати само на томе и да ћемо размишљати о градњи новог базена, јер овај град то заслужује, казао је предсједник Катић.

Задовољство што је урађено онако како је обећано и што пливачи и ватерполисти сада имају адекватне услове за рад, исказао је и Ђуро Марић, предјседник Ватерполо пливачког савеза Црне Горе. Ипак, како је казао, изостала је подршка државе.

-Пројекат је урађен на основу кредита који је подигао ПВК Јадран уз гаранцију Општине, односно средства која је Општина усмјеравала за плаћање коришћења базена у Институту у наредне три године ће преусмјерити за враћање кредита. Нажалост, нисмо успјели да се ослободимо плаћања ПДВ иако је Општина у неколико наврата писала молбу Министарству финансија и социјалног старања. Образложење је било да ово није објекат од јавног интереса, што је мало зачуђујуће али је истинито. До сада нисмо имали подршку државе, али се надам да ће кроз наредна буџетска средства то поправити. Са овог базена је поникло 11 од 33 овогодишња учесника Олимпијских игара и мислим да је ријеч о објекту од општег и државног интереса, казао је предсједник Марић.

Милош Мрачевић, директор ПВК Јадран, истакао је да нису могли дозволити да ПВК Јадран, један од главних носилаца пливачког и ватерполо спорта у Црној Гори, доживи исту судбину спортских пријатеља из Котора који су пет година били без базена.

-Као клуб смо покушали да нађемо сва рјешења да базен приведемо намјени у зимском периоду. Једино ефикасно и на економски начин оправдано рјешење је покривање балоном. Почели смо да проучавамо тржиште и дошли смо до фирме из Београда. Мислим да смо у рекордном року све завршили. Данас су већ одрађени тестни тренизни, да видимо како објекат функционише када је више корисника.Након новогодишњих празника крећемо пуном паром. Поред дјеце из Јадрана, базен користе и дјеца из ВК Младост Бијела, као и дјеца из Бокеља Баошићи а ту смо и да помогнемо триатлон клубу, казао је Мрачевић.

У општинској делегацији која је обишла реконструисани базен на Шкверу, уз предсједника Стевана Катића, били су и предсједник СО Иван Отовић, потпредсједник Општине Мирко Мустур и Василије Ћуковић, секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here