Катић: Почетак пописа без проблема, грађани да се одазову

Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови

Према методологији спровођења пописа становништва и имовине, који је у Црној Гори започет јуче, на данашњем састанку пописне комисије за општину Херцег Нови договорене су смјернице за даљи наставак тог процеса.

Како ја за РТХН казао предсједник Општине, у функцији предсједника пописне комисије Стеван Катић, за први дан пописа било је договорено да сваки пописивач уради по три пописна листа. На терену ће сваки дан бити 173 пописивача, уз 22 инструктора који их прате.

– Како би се у том почетном процесу утврдило да ли постоје грешке, да ли су пописивачи урадили тај посао како треба, јер заиста је методологија и све то врло захтјевно. Очекујем већ данас да ће се тај процес убрзати. Почетак је увијек тежак, али у наредних два-три дана пописивачи ће се максимално уходати – наводи он.

На састанку, како информише Катић, било је ријечи и о спровођењу пописа у залеђу и на Луштици, која је веома захтјевна, али и о чувању и преузимању пописних материјала.

Методологија спровођења пописа прописује принцип рада за сваког пописивача, који je, уколико при посјети неком домаћинству не затекне укућане, дужан да остави поруку са бројем телефона.

– Они грађани који не буду пронађени у тренутку доласка пописивача у објекат, имаће обавезу да позову пописивача, који ће оставити свој контакт и у следећем кругу их поново посјетити, јер имамо велики број пописних кругова. Пописна комисија трудила се да сви пописивачи добију равномјеран број – објашњава Катић.

Први дан пописа у Херцег Новом протекао је без већих проблема, с тим да поједини грађани нису дозволили пописивачима улаз у своје домове, иако су у законској обавези да то учине и ураде попис, у супротном ће сносити правне последице.

– Све који не буду примили пописиваче, посјетиће њихови инструктори, након тога доћи ће им неко од чланова пописне комисије. Оно што је важно је да је попис законска обавеза. Сви који живе у Црној Гори, дужни су да се попишу – истиче Катић.

Он очекује да ће резултати показати повећање укупног броја становника у односу на попис из 2011. године, када је у Херцег Новом живјело око 30.800 људи, јер према регистру пребивалишта и боравишта странаца, који води Министарство унутрашњих послова, око 11 хиљада људи има стално боравиште у Херцег Новом.

Катић је мишљења да прoцес може бити завршен до 18. децембра, али је остављена могућност продужења рока до краја овог мјесеца.

Позвао је све грађане да се одазову попису, приме пописиваче, одговоре им на питања и потпишу пописне образце, јер то је законска обавеза.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here