Катић: ОХН против сваке промјене Закона којом се умањују приходи локалним самоуправама

Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови

Општина Херцег Нови је још средином децембра изнијела став да је против Закона о измјенама и допунама Закона о финансирању локалне самоуправе, свјесна да се тиме директно смањују приходи за развој града, казао је предсједник Општине, Стеван Катић одговарајући на питања РТХН.

-Не бих улазио у мотиве предсједника државе због чега је одлучио да не потпише закон, те да ли је то било у складу са уставом или не, али као челник приморског града имам одговорност пред грађанима да кажем да ће Општина Херцег Нови увјек бити против  измјена закона којима се смањују приходи локалним самоуправама, казао је Катић.

Како је појаснио, сматра да се овом питању требала посветити озбиљна пажња у периоду предлагања измјена и допуна Закона.

-Мислим да је у претходном периоду било потребно урадити бољу анализу какав ће ефекат измјене Закона имати на развој приморских и општина средишњег региона, а онда, на вријеме, постићи шири консензус по овом питању. Локалне самоуправе су планирале буџете за 2024. годину и у њему рачунали износе од 50% уступљених прихода од пореза на доходак физичких лица. Све су то умањења која ће нанијети додатну штету градовима који су већ у неравноправном положају када је ријеч о расподјели средстава из државног буџета, а са друге стране треба имати на уму да су управо приморски градови носиоци развоја цијеле Црне Горе, закључио је Катић.

Како је казао, радује најава потпредсједника Владе Ника Ђељошаја да ће локалне самоуправе добијати 100% од пореза на промет непокретности умјесто досадашњих 80%, што би надомјестило ово смањење пореза на доходак физичких лица.

-Такође нас забрињава и дио који је изнио потпредсједник Владе да локалне самоуправе, непотписивањем овог Закона, неће моћи да наплаћују порез на промет непокретности до његовог поновног изгласавања, истиче Катић.

 

1 COMMENT

 1. Gospodin Kadic je podpuno u pravu.
  Vracanje Instituta u vlasnistvo drzave je hitno i
  Neophodno.
  Drugo, drzava CG treba da ulozi maksimum
  Da ova kuca opstane, radi i sacuva strucni personal
  Da skoluje nove i mlade kadrove. Bez njih nema napredka.
  Neophodno je dovesti na celo Instituta nove sposobne ljude koji su strucni za vodjenje ovakvih
  Centara. Ljudi koji ce povesti kolektiv prema napredku a ne prema nazadku.
  Zavesti radnu disciplinu pocev od direktora pa do
  Do onih kji se zovu cistaci prostora motivisati radnike a ne ponizavati ih.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here