Катић: Настављамо да унапријеђујемо и изграђујемо Херцег Нови

Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови

Током претходне године у Херцег Новом је велики број пројеката реализован или је у фази реализације. Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић посебно је поносан на пројекат изградње водоводне мреже на Луштици јер је то један од највећих пројеката који се реализују, вриједан око 10 милиона еура. Радује га и што је изабран извођач за реконструкцију шеталишта од Мељина до хотела Плажа, по тендеру ЈП Морско добро. Циљ је, поручује, да Херцег Нови буде туристичка метропола овог дијела медитерана, град културе и спорта, да буде мјесто по мјери сваког грађанина.

Општина Херцег Нови је у претходном периоду реализовала бројне инфраструктурне пројекте. На који сте посебно поносни и зашто?

Још почетком 2023. године најавили смо да ће ово бити година инвестиција и да ће се радити на великим и веома значајним пројектима, који су дио Мапе инвестиција и Стратешког плана развоја Општине Херцег Нови до 2027. године.

Посебно ми је драго што након деценија занемаривања, држава коначно види Херцег Нови што се рефлектује кроз различита улагања средстава Управе за капиталне пројекте, а на основу пројеката које смо припремили и иницирали. Током претходне године у Херцег Новом је велики број пројеката реализован или је у фази реализације. Дуго смо чекали, али нисмо одустајали, зато је сада аутобуска станица у изградњи, а радови се одвијају планираном динамиком па је већ изливена трећина темељне стопе за аутобуску и комплетна темељна стопа за анекс, изливају се стубови и за очекивати је да се до децембра 2024. године заврше сви груби грађевински радови, а у првом кварталу 2025. аутобуска свечано и отвори.

Посебно сам поносан на пројекат изградње водоводне мреже на Луштици јер је то један од највећих пројеката који се реализују, вриједан око 10 милиона еура. Грађани можда још нису ни свјесни и можда још увијек не вјерују јер су годинама слушали приче како ће вода бити доведена на Луштицу, али се то никада раније није остварило. Сада се то заиста дешава, пројекат је у току, вода стиже на новски дио полуострва. Управо због тога често истичем колико је важно што смо успјели то да остваримо јер ће бити испуњен основ за бољи живот мјештана, али и будућег стратешког развоја града и полуострва.

Паралелно са тим радимо и на рјешавању проблема експропријације земљишта за пут на Луштици гдје је локална самоуправа подршка Управи за катастар која је надлежна за поступак. Заједно са државом, Општина ствара предуслове за динамичан развој полуострва.

Важна је и реконсрукција шеталишта у Игалу, вриједна око 3,5 милиона еура, која је уз поплочавање и уређење шеталишне стазе обухватила и комплетну замјену канализационе, водоводне и атмосферске мреже, као и нову јавну расвјету. На тај начин Игало је добило другачији изглед, онакав какав и заслужује.

Радује ме и што је изабран извођач за реконструкцију шеталишта од Мељина до хотела Плажа, по тендеру ЈП Морско добро. Када посао буде завршен, шеталиште по којем је Херцег Нови препознатљив, биће у потпуности сређено, обезбјеђено и заштићено.

На десетине улица у Херцег Новом су саниране и асфалтиране, за шта је локална самоупрва у 2023. години издвојила рекордан буџет од око 1,7 милиона. Уз то, нови изглед су добили тротоари, степеништа, постављена је јавна расвјета. У санацију и побољшање водоводне и канализационе мреже уложено је више од милион еура.

Ове године је и остварен рекордан Буџет,а и за наредну је планиран корак више и нови рекорд у износу од преко 29 милиона. Према Вашем мишљењу шта је узроковало пораст? Колико је томе допринио одговоран приступ локалне самоуправе?

Буџет за 2024. годину за нашу општину је историјски уназад 30 година. Он одражава одговоран и домаћински приступ раду локалне самоуправе, говори о наглом развоју града за који смо створили предуслове и представља резултат одговорног рада менаџмента Општине и Управе локалних јавних прихода.

Свакако је томе допринио јак инвестициони моменат у Херцег Новом, велико интересовање инвеститора који купују и граде, отварају своје компаније и послују у нашем граду. Због тога је видљив скок у приходу пореза на непокретности који је достигао цифру од 10 милиона еура што нам је био циљ до којег смо дошли одговорним радом и трудом. Иначе, тај износ је за више од три пута већи него прије шест година, мислим да је свима јасно колики смо напредак остварили и истим темпом настављамо и у наредној години.

Који су горући проблеми са којима ћете се „ухватити у коштац“ и наредне године?

Горући проблеми са којима започињемо Нову годину су сви наслијеђени из ранијег периода.

Као прво, проблем у функционисању Постројења за прчишћавање отпадних вода ће коначно бити рјешен, урађен је план, слиједи тендерска процедура и избор извођача за завршетак радова на постројењу. Много проблема смо имали по овом питању, посебно током туристичке сезоне и вјерујем да ћемо сада ефикасно рјешити проблем јер такве ситуације не смију да се дешавају.

Пратимо ситуацију у Општој болници Мељине и премда немамо законску могућност да преузмемо ствар у своје руке, и даље ћемо бити они који настављају да иницирају састанке, захтјевају ургентно рјешавање статуса и на неки начин стоје на њеном бранику. Овдје подсјећам и да смо иницирали изградњу нове болнице у Мељинама, за коју је Влада дала сагласност за УТ услове. Она је планирана на парцели недалеко од постојеће јер желимо да са сигурношћу можемо казати да грађани и гости имају добру здравствену заштиту, да смо обезбиједили услове да се у Институту реализују различити програми за који је основни услов близина болнице. Дакле, бићемо и даље подршка магнату какав је Болница Мељине, а трудићемо се да граду обезбједимо још једну здравствену установу како ниједан грађанин не би стријепио и зависио од тога како ће се завршити компликовани правни процеси у постојећој болници.

Како бисмо унаприједили систем здравствене заштите у Херцег Новом, улажемо и у опремање јединице ХМП у нашем граду и купујемо нову медицинску опрему.

Када је рјеч о Институту, дефинистивно очекујемо да се надлежни у држави дубље и квалитетније позабаве рјешавањем статуса ове установе која има привредни значај не само за Херцег Нови већ за цијелу Црну Гору. Очекујем да се настави процес по којем држава преузима дуг према Југобанци у стечају јер то и јесте њена одговорност, да се рјеши питање имовине Института јер од тога зависи наставак процедуре око изградње школе у Игалу. Све што је до локалне самоуправе завршено је, али су нам за даље везане руке и зависимо од државних институција и њиховог одговорног приступа овом питању.

Ако желимо да Херцег Нови буде туристички цeнтар, потребни су нови хотелски капацитети, а прво је потребно да ријешимо деценијски проблем лоше приватизације Вектра Боке.

Ове године формирана је и нова Влада Црне Горе. Да ли сте задовољни успостављеном сарадњом?

За кратко вријеме од када је именована нова Влада, можемо рећи да смо задовољни сарадњом. Свакако потребно им је оставити простора да се уходају и спознају ситуацију, али сам оптимиста да ћемо добро сарађивати јер нам је потребно да што прије дођемо до рјешења проблема који успоравају и отежавају рад и развој Херцег Новог.

Турбулентно је било и на политичкој сцени Херцег Новог. Демократска Црна Гора потписала је сарадњу са Новском листом, али су у овој партији били незадовољни расподјелом мјеста.  Дошло је и до формирања нових клубова одборника из некада заједничког клуба За будућност Херцег Новог и Боке, а на државном нивоу Демократска народна партија потписала је споразум са Правом ЦГ. Да ли ће бити промјена у коалиционој структури или ће власт у Херцег Новом остати стабилна, као што сте говорили и у претходном периоду?

Првобитан коалициони договор потписан је 2021. године, док је анекс коалиционог споразума потписан са Новском листом 2022. године када добијају политичку функцију потпредсједника Општине. Сада је тражено мјесто потпредсједника Скупштине општине и по једно мјесту у одборима директора предузећа, што су представници владајуће коалције прихватили. Овај договор биће реализован током наставка 17. редовне сједнице.

Очекујем да ће власт у Херцег Новом остати стабилна, а сви одборници обављати свој рад до краја мандата. Уколико буде евентуалних одступања појединих одборника или партија, а који могу нарушити конструктивну сарадњу, може се тај број и смањити јер је за већину, као што је познато, потребно 18 одборника.

Како видите Херцег Нови у 2024. години?

Херцег Нови видим како из године у годину напредује, а то потврђују људи који живе у овом граду али и они који у њега дођу и који кажу да су видљиве добре и квалитетне промјене по питању инфраструктуре, бројних културних садржаја и манифестација које Херцег Нови чине посебним мјестом за живот. Радује нас што га многи препознају као свој други дом и у њему радо остају или му се наново враћају.

Зато ћемо и у 2024. години наставити да га унапријеђујемо, изграђујемо на задовољство грађана, туриста, али и како бисмо оправдали значајна признања која смо добили ове и претходних година, када смо ушли у бројне европске и свјетске федерације, асоцијације, постали Европски град спорта за 2024. годину, понијели титулу једног од најбољих приморских градова на свијету.

Наш циљ је да Херцег Нови буде туристичка метропола овог дијела медитерана, град културе и спорта, да буде мјесто по мјери сваког грађанина.

Ваша порука грађанима?

Херцег Нови је обдарен природном љепотом и добрим, племенитим људима који га истински воле. Зато не сумњам да у сваком од вас постоји жеља да га учинимо градом којим ћемо се поносити. Истински вјерујем у снагу заједништва свих нас и грађана као главног покретача за остварење напретка.

Новљанкама и Новљанима, пријатељима града и гостима, желим да их у Новој 2024. години прати добро здравље, срећа и успјех на личном и пословном плану. Нека нам водиље за свако дјело буду највеће људске вриједности које ће донијети слогу међу људима, мир, толеранцију, уважавање сваког појединца. Херцег Нови заслужује да буде мјесто у којем ће мјештани имати боље услове живота и рада, које ће остали радо бирати за одмор, боравак, опоравак и стварање!

Читаоцима, слушаоцима и гледаоцима РТХН, грађанима и гостима желим срећну Нову 2024. годину!

1 COMMENT

  1. Ni riječi o pravom razvitku opštine: Luka Zelenika i njena veza na brzu saobračajnicu – četiri vozne trake od Herceg Novog do Ulcija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here