КАТИЋ: МОГУЋЕ ПОПУШТАЊЕ МЈЕРА

У општинама Херцег Нови, Тиват и Будва од сриједе 17. марта, може се очекивати попуштање мјера, када је ријеч о раду малих привредника. Представници три oпштине покренули су заједничку иницијативу ка ресорним министарствима за помоћ привредницима који не раде током закључавања. Упућена је и молба да дође до одређеног попуштања мјера јер је боља епидемиолошка ситуација.

Општине Тиват и Будва затворене су од 15. фебруара, док је Херцег Нови под кључем од 25.

Ургенција ка ресорнoм министарству са адресе Општине Херцег Нови послата је још прије десетак дана, казао је за РТХН предсједник, Стеван Катић.

– Мјере које су донесене, а када је ријеч о затварању радњи, објеката и продавница, односно малих привредника, односиле су се само на ове три општине, касније и на Улцињ. У том смислу смо и затражили субвенционисање 100%  зарада за те привреднике, за период трајања локдауна – наводи он.

Катић се нада да ће иницијатива имати позитиван одговор у министарствима, јер би то, како је рекао, било праведно према привредницима чије су дјелатности угрожене у овим приморским општинама.

Уз ову иницијативу упућена је и молба да се разморти попуштање мјера, по узору на Хрватску, гдје угоститељски објекти са терасама могу да раде, казао је Катић.

– Видјећемо каква ће бити повратна информација Комисије Института за јавно здравље и Министарства финансија. У сваком случају, ситуација је мало боља него што је била у претходном периоду. Није она још увијек ни близу идеалне, али ће се заједнички сагледавати најбољи могући начин да се крене полако и са отварањем, сегмент по сегмент – објашњава предсједник Катић.

Уколико буде настављен тренд опадања броја обољелих, Катић очекује од сриједе отварање појединих локала, попут бутика, радњи, фризерских и козметичких салона.

Када је ријеч о угоститељским објектима, с обзиром на то да је и даље велики број обољелих у нашем граду, на отварање ће се сачекати још неко вријеме, како би тај број опао.

– Грађани морају да схвате да су све мјере доносе јер је преоптерећен здравствени систем. И даље нема простора и капацитета у болницама предвиђеним за приморје, у Котору, на Цетињу и у Бару. Прије седам дана дошли смо у ситуацију да је први слободан кревет био у Беранама – наводи Катић.

Чим дође до растерећења здравственог система, опораве се здравствени радници, доћи ће постепено и до отварања, а све како би спреми дочекали љетњу туристичку сезону.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here