Катић: Финализујемо припреме за главну туристичку сезону, очекујемо велики број гостију

Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, вјерује да гласање Црне Горе за Резолуцију о Сребреници неће значајније утицати на долазак гостију из Србије јер како каже, Херцег Нови је увијек знао да баштини праве вриједности, што су туристи из региона знали увијек и да препознају. Град се спрема за почетак главне туристичке сезоне, завршавају се велики пројекти а градилишта ће бити затворена и конзервирана од 15. јуна.

Херцег Нови у континуитету од јануара биљежи раст долазака гостију, а Катић је, гостујући у емисији „У четири ока“ на РТХН, оцијенио да се враћа у сами врх када је регион у питању по броју долазака и остварених ноћења.

-Локална управа се потрудила да реализује и спроводи бројне пројекте и данас имамо око 30 отворених градилишта, нови путеви, аутобуска, водоводна и канализациона мрежа. То ми радимо у континуитету последњих неколико година. Очигледан је недостатак кадра због чега долази до кашњења у реализацији пројекта али могу да кажем да се све до сада урадило са пуном пажњом како би спремни дочекали туристичку сезону. Када буде почетак забране извођења грађевинских радова од 15. 06. имаћемо већину пројеката завршених а они који не буду завршени биће конзервирани и настављени од јесени, казао је Катић.

Навео је да ће након сезоне почети реконструкција Његошеве улице вриједности 1, 5 милиона еура али и реконструкција шеталишта од хотела Лазуре до хотела Плажа.

Реконструкција шеталишта у Игалу, која подразумијева  замјену комплетне  канализационе и атмосферске мреже, поплочавање, осветљење  и хортикултурно уређење, се приводи крају.

-Све екипе су на терену и мислим да ће за неколико дана комплетно шеталиште бити поплочано. Остаће неки послови који неће ометати нормално функционисање, нека уклапања око Омладинског парка, Поште. Овим пројектом смо жељели не само да уредимо шеталиште, ради се плато око поште, терасе испод шеталишта, биће уређене и освјетљене све улице које спајају шеталиште и главну градску саобраћајницу. Игало добија оно што је било неопходно, казао је Катић и закључио да ће сви радови бити завршени до средине јуна.

Предсједник Општине сматра да гласање Црне Горе за резолуцију о Сребреници неће значајно утицати на долазак гостију из Србије и Републике Српске у Херцег Нови.

-Ми смо град који је увијек знао ко је шта је и то су увијек знали да препознају туристи са ових дестинација и у оном претходном периоду када се нисмо слагали са бројним одлукама претходног режима,  као што се  не слажемо и са овом одлуком Владе.  Мислим да нема потребе да се Црна Гора на тај начин замјера сусједима било једним било другим, посебно не са Србијом, да неко нас Србе прозива да смо геносидан народ, што дефинитивно нисмо. Једноставно нисмо знали да се снађемо у глобалном свијету гдје се резолуција и доносила да би неко своје виђење односно неки свој проблем на глобалном нивоу ријешио преко нас и онда се то некако негативно одрази на све нас. Та резолуција не доноси помирење у региону, ја сам човјек који се увијек борио за помирење, и ми једино до помирења можемо доћи на начин да из свега онога што је иза нас, а прошло је 30 година, ако једна и друга страна осуде све злочине који су се десили. Ми у овој ситуацији коју имамо, сврставање Црне Горе на једну или другу страну, увијек ћемо изгубити и због тога смо требали  значајно опрезније  да дјелујемо, сматра Катић.

Осврнуо се и на ситуацију у Институту Игало и оцијенио да рјешавање проблема иде споро.

-Ситуација у Институту Игало није ништа боља у односу на прије мјесец када су радници добили три плате. Све иде споро и једноставно се заборави да се проблеми рјешавају одређеном динамиком и брзином. Радницима опет касне плате и ја морам да одам признање тим људима који се боре са свим овим проблемима, рекао је Катић.

Што се тиче Болнице Мељине Катић каже да би требало да се ускоро заврши систематизација којом би се повећао број љекара и осталог медицинског особља и да се одреди лице које ће руководити том установом.  И даље је мишљења да је граду потребна нова болница која ће се градити у близини постојеће а на томе се интензивно, како је рекао, ради. До тада је потребно сачувати постојеће и довести нове кадрове.

-Постоји одређен број љекара из региона који би дошао да ради, тако да постоји комуникација између запослених у Мељинама,  министарства и нас који посредујемо и мислим да ће се тај проблем ријешити. Са друге стране радимо у сарадњи са министартсвом на прикупљању документације која је неопходна за градњу нове болнице и ту нам помажу колеге из Требиња. Прије неколико дана смо имали састанак са директором Болнице Требиње и деканом Факултета у Фочи и они нам помажу у свему томе. То није наша надлежност али се укључимо као заинтересована страна, инсистирамо и то се на неки начин рјешава када су у питању кадрови и опрема.  Потребно је да сачувамо и задржимо кадрове, да доведемо нове и да они сви пређу у ту нову болницу која ће бити изграђена, рекао је Катић и закључио да Херцег Нови заслужује и мора да има најбољу болницу али и најбољи Институт као окосницу здравственог туризма.

Он је саопштио да се у Кумбору гради велико насеље са око 80 вила али и болница у којој ће бити онколошка и клиника за естетску хирургију. Инвеститори су из Тусрке.

-На жалост пуно наших грађана одлази у Турску на лијечење тако да уколико се отвори приватна онколошка болница то ће свакако бити предност да се људи, којима на жалост затреба таква помоћ, могу да се лијече и у Херцег Новом, рекао је Катић.

2 COMMENTS

  1. очекујемо велики број гостију … sa kruzera, koji će zatrpati grad, pojesti usput sladoled ili popiti konzervu piva, a ostaviti za sobom kamion smeća pa otploviti. Šta to strance za par sati boravka u HN može da interesuje u gradu? Skalinade koje će im popiti dušu? Butige sa robom iz Kine i Turske?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here