Камерна опера “Свадба” – спој позоришта и музике инспирисан језиком и обичајима Балкана

Камерна опера “Свадба” Словеначког камерно-музичког позоришта (СКГГ) и културног центра Цанкарјев дом из Љубљане одушевила је синоћ пробрану публику у Херцег Новом, на 29. Херцегновским априлским позоришним свечаностима (ХАПС).

Гости из Љубљане учествују на ХАПС-у другу годину, а висока очекивања публике су и овог пута оправдана и надмашена. Присутни су у једном даху испратили путовање кроз традицију и обичаје који претходе удаји на Балкану, вођени сјајним вокалним солисткињама које су на хармоничан и упечатљив начин интерпретирале бајалице, традиционалне и дјечије пјесме, чак и азбуку, акапела и уз повремену пратњу удараљки.

Високо професионално урађена од замисли до реализације (Ана Соколовић ауторка либрета и музике, Јелена Сасник музички директор пројекта, Андреј Јус редитељ, Изток Коцен диригент), интензивна и енергична, “Свадба” је заиста ремек дјело и представа која показује колико чудесан може бити спој позоришта и музике, чиме се идеално уклапа у концепт овогодишњег ХАПС-а. Потврдили су такву оцјену и професорица соло пјевања Мирела Шћасни, диригент Огњен Бомоштар, као и професори Музичке школе Херцег Нови који су здушно похвалили ову изведбу једне од најзанимљивијих и најизвођенијих опера 21. вијека.

Уз сјајни ансамбл из Љубљане, гошћа ХАПС-а је и ауторка либрета и музике, Ана Соколовић, српска композиторка која живи у Канади, а 2012. године проглашена је за “национално благо” Квебека.

-Инспирисала сам се једнонедјељним припремањем младе, традиционалним балканским. У различитим дијеловима постоје различити обичаји, а ја сам направила сценарио који ми се највише допао и инспирисала се припремама младе које сам ставила у седам сцена. Многе ствари сам сазнала док сам радила истраживање за оперу и пресрећна сам изведбом ове феноменалне групе из Љубљане, казала је Соколовић.

Ауторка је либрето прикупила и позајмила из традиционалних пјесама које говоре о обичајима у периоду неколико дана пред свадбу.

-Идеја је била да поднебље и сам језик инспиришу музику. Сцена са азбуком је настала зато што ми је требао сукоб, а оригиналан текст или пјесме са сукобом пред свадбе не постоје, тако да сам морала сама наћи текст. Схватила сам да је наша азбука на врло специфичан начин рецитована, много мање пјевана него што је то на неким другим језицима, и изгледало ми је логично да могу да се “гађају” словима, што су оне врло успјешно и извеле, објашњава Соколовић.

Оперска пјевачица Штефица Грасели истакла је да је изведба у Херцег Новом била прекрасна:

-Увијек када пјевамо оперу неке нове ствари се десе на позорници, увијек је друга магија, други људи и толико емоција које се претачу кроз све нас. Увијек смо весели када дође Ана са нама и подржи нас, и када публика са нама осјети све што и ми осјећамо.

Рад на овом комаду је био дуготрајан, захтјеван и емотиван процес.

-Сада кад имамо репризе опере ми и даље учимо. То је такво дјело које никада не научиш, а увијек откриваш нешто ново у њему. Опера је заиста захтјевна, али тако лијепа. Ми смо се нашле, као другарице смо и имамо тако лијепе успомене на све представе у Београду, сада у Херцег Новом, у Словенији, и надам се да ће ова опера наставити да расте.

ХАПС, са концептом “Позориште и музика”, траје до 30. априла и доноси разноврстан репертоар. Пред новском публиком ће бити још три представе у главном програму и три дјечије, уз плесну представу.

Прва од три дјечије представе у оквиру ХАПС-ића, “Мисли зелено” на програму је вечерас, 23. априла од 18 часова, на сцени дворане “Парк”.

Са жељом да едукује и дјецу и родитеље, ова копродукција НВУ “Арлекин”, Центра за културу Пријестонице Цетиње и Краљевског позоришта „Зетски дом“ предочава проблеме које проузрокује човјеково несавјесно поступање према околини, и то кроз велики дјечији спектакл у форми наративног мјузикла.

Текст потписује Јован Бошковић, режију Душанка Белада, аутор сонгова је Френки Богићевић, кореографкиња Марија Бољевић, а играју: Јована Брновић, Мирјана Спаић и Мило Перовић.

-У времену када је све убрзано и сви журимо, треба и застати, процијенити шта нам је важно, чему учимо дјецу и шта им остављамо”, порука је глумице и директорице НВУ “Арлекин” Ивоне Човић-Јаћимовић, али и представе у којој је главни лик Пчела, последња карика ланца исхране, једино биће које својим начином живота не угрожава нити једно друго живо биће. И у позоришној представи и у стварности оне показују да планета може бити много боље мјесто.

“Мисли зелено” открива проблеме угрожених врста, указује на могући “ланац љубави”. Ту поруку почев од Сјеверног пола, Медвед преноси Корњачи, сазнају је Делфини, Птице и коначно она стиже до Пчеле која налази рјешење. Она причу казује дјеци, будућим одраслим људима учећи их зашто и како морају вољети И чувати живот и Планету, саопштено је пред премијеру представе из Центра за културу Пријестонице Цетиње.

Копродуценти 29. ХАПС-а су Херцегновско позориште и Јавна установа културе “Херцег-фест”, а покровитељ Општина Херцег Нови, уз подршку бројних пријатеља фестивала.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here