КАД СИ У СОСУ, ЗОВИ 116-111

Министарство финансија и социјалног старања, Дјечји дом „Младост“ из Бијеле, уз подршку УНИЦЕФ-а, амбасаде Норвешке у Београду и Групе 484, покренули су националну кампању „Зови кад си у сосу“. Циљ кампање је да број СОС савјетодавног телефона 116-111 дође до сваког дјетета и тинејџера којима су потребни савјет, подршка или помоћ.

Дјеца и млади који зову 116-111 имају прилику да у било које вријеме дођу до стручних одраслих лица, којима могу повјерити проблем, уз поштовање њихове анонимности. Телефон је бесплатан, а стручњаци, посебно едуковани за телефонско савјетовање, на располагању су дјеци и младима 24 сата дневно, седам дана у недјељи, током цијеле године.

Како је саопштено из Министарство финансија и социјалног старања, вријеме велике неизвјесности посебно погађа управо дјецу и младе. Осим што пандемија коронавируса повлачи цијели низ нових проблема, који се посебно тешко одражавају на дјецу, од оних егзистенцијалних до оних емоционалних. Дјеца и млади додатно су погођени јер и иначе проживљавају осјетљиво животно раздобље, препуно непознаница, дилема и проблема.

Према ријечима министра финансија и социјалног старања мр Милојка Спајића, Влада Црне Горе одлучна је у намјери да заштити свако дијете и обезбиједи му најбоље услове за раст и развој.

– Дјеца и млади су будућност наше земље и наша је дужност и обавеза да им пружимо подршку и сигурност, како би израсли у појединце који вјерују у себе. Стога, постојање СОС савјетодавног телефона је од велике важности, јер омогућава директан контакт дјеце и младих са стручним лицима, која су 24 сата дневно доступна да их саслушају и посавјетују – истакао је министар.

 Како је нагласио шеф представништва УНИЦЕФ-а у Црној Гори, Хуан Сантандер, савјетодавне линије за дјецу и младе данас представљају европски стандард.

– Путем бесплатног и анонимног телефона – 116 111 сваке године помоћ потражи више од 20 милиона дјеце и младих, а надам се да ће помоћи и генерацијама дјеце у Црној Гори. Волио бих да је тако нешто постојало и док сам ја одрастао, јер сви знамо колико је дјетињство осјетљиво раздобље живота и с колико се питања суочавамо у тој доби – казао је он.

Дјечји дом „Младост“ из Бијеле прва је и једина институција у Црној Гори лиценцирана за обављање услуге СОС телефона за дјецу и младе, који је активан од децембра 2018. године, а досад је на број 116-111 пристигло преко 1300 позива. Кроз савјетовање, информисање и едукацију, СОС телефон обавља важну улогу у оснаживању дјеце, заштити њихових права и превенцији проблема. Важно је знати да се на овај телефон могу јавити дјеца и млади којима можда треба тек нека важна информација, који имају било какву дилему или недоумицу, као и она дјеца која се суочавају с озбиљним и наизглед безизлазним проблемима, као што су породично или вршњачко насиље.

Поводом покретања кампање „Зови кад си у сосу“, Весна Златковић, директорица Дјечјег дома „Младост“ казал је да је мисија Дјечијег дома је одгајати дјецу која немају ту срећу да живе у сређеној породици, помоћи им да одрасту и постану здрави и срећни људи. 

– СОС телефон је за нас јединствена прилика да знања, вјеровања и вриједности, искористимо на добробит све дјеце, без обзира на тежину или врсту проблема. Не заборавимо да некада помаже и само то да вас неко чује и подијели са вама један једини савјет и зато нам је важно да кроз ову кампању број 116-111 дође до сваког дјетета и младе особе у Црној Гори – истакла је Златковић.

Информације о СОС телефону могу се наћи на wеб страници http://www.dombijela.me, а кампања ће, осим на телевизији, бити спровођена и путем друштвених мрежа.

Сва питања заинтересовани могу упутити на е-маил адресу: sosdjecijalinijacg@gmail.com.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here