ЈУБИЛЕЈ У ЗНАКУ ХЕРОЈА СПАСИЋА И МАШЕРЕ

Полагањем вијенаца на градском гробљу на Савини данас је обиљежено 80 година од погибије народних хероја Милана Спасића и Сергеја Машере. Вијенце су положили предсједник Скупштине општине Херцег Нови Никола Самарџић, потпредсједница Општине Весна Самарџић, Мирко Џуовић испред херцегновског Удружења бораца НОР-а 1941 -1945, Оливера Доклестић испред СПКД „Просвјета“, секретар Слободан Стојановић и Петар Уљаревић, предсједник которске Организације бораца НОР-а 1941-1945.

Сат касније вијенце су положили конзул Републике Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић и представници Матице Боке. Почаст херојима одали су предсједник УО Матице Боке Мирко Мустур, предсједница херцегновске подружнице Матице Боке Ана Замбелић Пиштало, представник  предсједника Општине Стевана Катића Боро Лучић, те представници НВО које сарађују са Матицом Боком.

Када је у априлу 1941. године избио рат, Спасић и Машера су служили у Боки Которској, на југословенском разарачу “Загреб”. Италијани су 17. априла ушли у залив и тада је наређено да бродови буду напуштени. Спасић и Машера одлучују се за херојски чин пркоса и протеста против фашистичке окупације и слома Југославије – изазвавши експлозију која је уништила брод и њих одвела у смрт.

Слобо Новаковић из Удружења бораца НОР-а Херцег Нови подсјетио је на више историјских чињеница и на херојски подвиг Спасића и Машере. Поред већ познатих верзија о минирању брода, Новаковић је изнио верзију очевидаца, по којој се десетак барки, мјештана из радовића,  упутило ка разарачу да би спасили два млада официра.

Доклестић је истакла да је након 80 година дошло вријеме да се на овим просторима измире идеологије.

-Научимо да живимо за вјечност, а живјети за вјечност значи заборавити на мржњу оног поред нас, на нетрпељивости,  живјети за велике ствари и велике идеале, живјети за живот послије живота. На тај начин ћемо заправо најбоље схватити колико је важан сваки тренутак живота који овдје проведемо, а важно га је провести часно и достојанствено, како према себи, тако и према свом окружењу, казала је Долестић и додала да се нада да ће млади људи на овим просторима научити да поштују прошлост и хероје попут Спасића и Машере, и да им то буде линија водиља за будућа устројства и поштовање свих нас на овим просторима.

Сат касније помен херојима одали су и чланови Матице Боке. Одржано је и опело, а парох протојереј Живан Вукојевић у својој бесједи нагласио је да су Спасић и Машера нови Синђелићи, који су мјесто живота изабрали смрт и одлазак у вјечност.

Предсједник Матице Боке Мирко Мустур истакао је да је ово тренутак да се подсјетимо на људе којима су херојство и официрска част била водиља за подвиг важнији од живота.

-Овај догађај људи Боке памте и као свијетли примјер чина жртвовања за отаџбину, закључио је Мустур.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here