ЈУ Дневни центар након завршетка школске године примио и дјецу која похађају наставу по посебном програму     

Дневни центар Суторина

У Јавној установи Дневни центар за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју примили су на цјелодневни боравак, дјецу из ОШ Илија Кишић из Зеленике, с обзиром да је јуче наступио школски распуст.

 У овој установи примијенили су нову организацију, планирање активности, а са њима су и дјеца која похађају наставу по посебном образовном програму из школе у Зеленици, казала је у емисији Новско јутро, директорица ЈУ Дневни центар Драгица Косић:

– Практично они су са нама од ујутру, долазе са старијима и бораве до краја радног времена или их ми враћамо кући, зависи како смо подијелили групе. То је новост, што се организације рада тиче. Нисмо ни до пола године, а иза нас је изузетно динамичан и врло успјешан период, у смислу напора да учинимо наш рад што квалитетнији и изађемо из оквира наше установе, казала је Косић.

Она је подсјетила да је у Заводу за социјалну и дјечију заштиту, одржано савјетовање на тему стручног рада са дјецом са сметањама и тешкоћама у развоју:

 – Са дефектологом Иваном Ројевић из НВО Дјечије срце из Београда држала сам едукацију  на тему савјетовања.Ту су биле колегинице психолог Сања Дабовић и педагог Лидија Кантар Лаловић. Што се тиче јавних установа и дневних центара успјели смо да први добијемо лиценцу савјетовања. И не само да смо презентовали колегама оно што радимо, него смо држали и едукацију…  

Да би Дневни центар проширио капацитете и примио другу дјецу морамо да имамо нове стручне раднике. За садашње капацитет од 13 корисника важећа лиценца је одговарајућа. Имамо добар стручни тим, возаче и друге, овдје ради млада ангажована и пожртвована екипа, објашњава Косић.

Организатор рада у Дневном центру Петар Ковачевић каже да запослени у раду са дјецом функционишу као један, надопуњују се:

– Овдје не може да ради неко ко нема љубави према дјеци, према овом послу. Сматрам да сви запослени у Дневном центру одрађују посао не само професионално, него и са великом љубављу, сматра Ковачевић.

Захваљујући сарадњи са Туристичком организацијом Херцег Нови – ЈУ Дневни центар недавно су успјешно организоване Регионалне спортске игре Херцег Нови 2023.  

Ковачевић објашњава да је на играма учествовало 17 дневних центара, са 180 учесника, 115 такмичара из свих крајева Црне Горе и региона: 

– На играма је учествовало 17 дневних центара, а водило се рачуна о смјештају, о храни коју ко једе, не само да ли има људи друге вјере, него да ли ко једе храну без глутена, буквално смо размишљали о свему, о сваком детаљу организације….То је било феноменално искуство родитеља и дјеце, нас и свих учесника. Имали смо дружења тренера, васпитача, размјењивали смо искуства, дјеце и родитеља. Нас је било 10 и сви су учествовали у организацији догађаја од возача до директорице, преноси искуство Ковачевић са овог спортског догађаја, који је највише оставио утисак код дјеце.   

Организатор рада и физиотерпеут похађали су обуку за пливање, тако да имају сертификате и за обуку дјеце у Дневном центру.  

 ЈУ Дневни центар у Суторини током љета ће затворити врата и сви ће отићи на колективни годишњи, с обзиром на велике гужве и немогућности организације превоза и других активности у свом хуманом раду са дјецом са сметњама и тешкоћама у развоју.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here