Још непознато када ће почети пријаве за накнаде за новорођенчад

Пријава за једнократне новчане накнаде за бебе рођене у овој години, у износу од 1.000 и 500 еура, најављене у марту, још није почела, а надлежни за сада немају званичне информације када ће и на који начин овај вид подршке породицама бити реализован, преноси портал Родитељи.ме.

Бивши министар економског развоја Јаков Милатовић најавио је 25. марта да ће за новорођенчад из 17 општина, у којима је 2020. забиљежен негативан природни прираштај, бити опредијељена накнада од 1.000 еура. Бебе рођене у 2022. из осталих општина добиће, како је казао, по 500 еура. Влада Црне Горе, у претходном сазиву, усвојила је на сједници 31. марта Информацију о потреби увођења једнократног новчаног давања за новорођенчад и том приликом задужила Министарство економског развоја да, у сарадњи са Министарством финансија и социјалног старања, припреми упутство за реализацију ове мјере.

Судећи према информацијама које је портал Родитељи.ме добио прије неколико дана из Министарства економског развоја (МЕР), још није познато када ће пријаве почети, а претпостављају, како су навели, да ће тај посао бити одрађен преко центара за социјални рад, који су под надлежношћу Министарства рада и социјалног старања.

У МЕР-у нису имали информацију ни када ће бити формирана радна група, коју је такође најавио бивши министар тог ресора. На састанку одржаном са представницима удружења Родитељи почетком априла, он је казао да ће, у циљу креирања бољег економског, образовног, баланса радног и пословног живота и социјалног амбијента за родитеље и дјецу, бити формирана међуресорна радна група, која ће детаљно анализирати стање и дати јасне смјернице и мјере дјеловања у различитим областима. Њихов рад ће, како је тада замишљено, послужити као темељ стварању и раду посебно формиране канцеларије за демографију Црне Горе. 

Из Министарства рада и социјалног старања нису дали конкретан одговор на питања редакције РТХН.

Једнократне накнаде од 1.000 и 500 еура за бебе рођене у овој години биће, како је најавио Милатовић, обезбијеђене из текућих буџетских резерви, а предвиђено је да ће за те намјене укупан износ бити око пет милиона еура.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here