Још једна обука и два рока за продужење лиценци за спасиоце на води

Тим инструктора спасилаштва на води и прве помоћи, наставља са организацијом провјера способности спасилаца на води у циљу продужетка њихових годишњих лиценци, тако да су остала још два рока – 26. јуна и 3. јула.

Садржај практичног дијела испита са нормама за овјеру лиценци је следећи: 1. Пливање 100 метара за 1,40 минута и мање, спасилачким краулом; 2. Пливање 300m за 4,30 минута и мање уз помоћ пераја; 3. Транспорт дављеника 25m, користећи три 3 технике, послије ослобађања од хвата дављеника; 4. Пливање 400m за 9 минута и мање (200m прсно пливање и 200m краул); 5. Роњење на дах у дужину, минимум 25m; 6. Вађење потонулог дављеника (3m дубина) 3 пута за 3 мин.

Поред овјера лиценци, у организацији Црвеног крста Црне Горе, остала је још једна обука за заинтересоване кандидате који желе да постану спасиоци на води, од 24. до 30. јуна.

Према прописаним условима за обуку спасилаца на води, кандидат мора имати минимум 18 година (за звање спасилац-кандидат).

Прије почетка курса, кандидат мора доставити увјерење о психофизичкој и здравственој способности (љекарско увјерење), затим успјешно завршити провјеру психофизичких способности у мору, која обухвата: роњење на дах (20 метара и више), пливање (50 метара за 50 секунди и мање) и пливање (300 метара слободним стилом за 6 минута и 20 секунди и мање).

Прије полагања завршног испита кандидат мора имати минимум 100 часова наставе (теоретске, практичне и из прве помоћи).

Завршни испит обухвата: знање и искуство из области пливачких способности, знање из теорије спасилаштва, знање из пружања прве помоћи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here