Још једaн добитник Ајзнера на 18. ХСФ-у – Џин Ха и Алемано стижу у Херцег Нови

Добитник чак четири Ајзнер награде, сјајни амерички умјетник Џин Ха и велики маестро и професор на Академији лијепих умјетности у Венецији, Матео Алемано, нови су потврђени гости овогодишњег издања, у овом дијелу свијета најважније манифестације посвећене деветој умјетности – осамнаестог Херцегновског Стрип Фестивала.

Херцегновски стрип фестивал у години пунољетства наставља са најавама феноменалних гостију који ће у Херцег Новом боравити од 6. до 11. септембра. Тако са овом двојицом свјетских звијезда стрип стваралаштва, сада већ спектакуларна листа специјалних гостију уз раније најављене Џил Томпсон из САД, Танина Либератореа из Италије, Ерика Херенгела из Француске, Ане Морозове из Естоније, Џоку из Велике Британије, потврђује епитет културолошког чуда које су ХСФ-у наденули свјетски умјетници током свог боравка у Херцег Новом.

Као и увијек, публици у Херцег Новом, Боки и Црној Гори представиће се интернационална екипа великих мајстора стрипова за све узрасте и све генерације, не само слањем својих радова за изложбе, већ присуством, бесплатним цртањем за публику и интеракцијом са свим фановима.

ХСФ ове године по први пут има умјетнике из Сједињених држава, па уз већ најављену будућу чланицу стриповске Куће славних, Џил Томпсон из Америке долази нам велика звијезда Џин Ха. Овај умјетник из Чикага прије тридесет година је понио ласкаву награду “Russ Manning” за најперспективнијег аутора на свијету. На ту част одговорио је бриљантном каријером у току које је до данашњег дана освојио чак четири стриповска Оскара, односно Ајзнер награде.

Од најмањих ногу заинтересован је искључиво за цртање стрипова као своју каријеру, те је у том смислу стекао и формално образовање. Прву шансу за посао добио је од америчког гиганта DC Comics  на стрипу “Green Lantern”. Након успјешног дебија црта велики број стрипова за овог издавача али и за Малибу Комикс, те “Авантуре Киклопа и Феникс” за Марвел. Од тог тренутка овај генијални аутор ниже послове на Супермену, Бетмену, Стармену, Лиги правде, Осмом путнику, Ауторитију… да би ускоро добио ексклузивну прилику да ради чак 12 епизода наслова Топ 10 за можда највећег стрип сценаристу свих времена Алана Мура са којим директно сарађује на графичкој новели “Топ 10: Четрдесетдеветке.”

Након великих комерцијалних успјеха одлучује да се посвети ауторском стрипу и сопственим креацијама, па тако креира фантастични стрип “Mae”. Његов најновији пројекат је спектакуларни други дио омнибус серијала “Историја Чудесне жене: Амазонке” који је доживио планетаран успјех и сјајне критике.

Из Италије нам долази велики маестро и професор на Академији лијепих умјетности у Венецији, Матео Алемано који се након формалног образовања архитекте почиње бавити илустрацијом за најважније италијанске издавачке куће Мондадори, Скуола, Скира, Сињорели, Силвана и Боyдс Милс Прес. Паралелно ради на широком опусу дјела за рекламне кампање, музичке албуме, плакате и постере, календаре, те учествује у многобројним умјетничким изложбама.

Стриповску каријеру започео је деведесетих година, а од 2001. постаје један од најцјењенијих аутора на великом француско-белгијском тржишту. У сарадњи са издавачем Dupuis црта серијал “Meche Rebelle” који се у каснијим издањима назива “проТЕКТО”. Слиједи врло успјешан серијал “Вампири” те понуда издавача Гленат за серијал “Чувари пакла”. Ускоро га ангажује и трећи велики издавач са тог тржишта, Даргауд, за који ради врло успјешни серијал “Марина”. Многи од ових стрипова доживјели су бројна међународна издања. Његов посљедњи урадак је феноменално издање “Цртајући Венецију” што је један од ријетких маестрових стрипова издатих премијерно у Италији.

Добитник је великог броја награда за свој рад међу којима вриједи истаћи награде за “Најбоље премијерно издање” на француском тржишту на престижним фестивалима у Амиену и Рену 2004. и 2005, за “Најбољег италијанског цртача” 2011. на фестивалу стрипа у Тревизу, те за “Најбољег цртача” на Наполи комикону 2012. године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here