Јоаникије: Црква на Мокринама обновљења je слогом народа

Црква Свете Варваре на Мокринама прославља данас храмовску славу. Свету архијерејску литургију служио је митрополит Црногорско – приморски Јоаникије, уз саслужење локалног свештенства.

У оквиру обиљежавања храмовске славе освештан је и фрескопис, који је, као и црвка, уз помоћ Општине Херцег Нови и појединих привредника обновљен. Обнова је започета у јануару 2020, а фрескописање завршено у мају ове године. Реконструкцију иконостаса урадио је Иван Зечевић, обновљена је и пјевница, а фрескопис је обавио Борис Маркуш.

Митрополит Црногорско – приморски Јоаникије подсјетио је у бесједи колико је било тешко мјештанима у 17. вијеку једноставним алатом саградити овај храм, који, како је казао, красе прелијепи вајарски радови и фрескописи.

Митрополит Црногорско – приморски Јоаникије

– Велика је данас радост овдје на Мокринама. Ову цркву ваши су преци подигли и украсили споља, изнутра и око ње, тако да јој се и данас дивимо. Дивимо се њиховој љубави, слози и умјећу, јер ова црква се није могла подићи без велике љубави и слоге. Није овдје било пребогатих људи, који су је могли сами подићи, већ се цијели овај крај објединио око подизања ове знамените светиње – поручио је он.

Споменуо је мјештанина Станка Лепетића, градитеља цркве на Мокринама и похвалио труд и залагање мјештана који су храм обновили.

– Данас смо овјде извршили освештење овог светог храма, а то се зове и обновљење. Вјечна божија новина, када се храм освјештава, силази на њега и стално га обнавља, благодети духа светога. Као што се освјештава човјек, тако се освјештава и храм – казао је он.

Митрополит Јоаникије бесједио је и о животу и значају Свете Варваре, која је, како је казао, положила живот зарад љубави према Исусу Христу.

– Њој је Господ дао благодат да силази у овај свијет и преноси божији благослов, штити и орепљује све који јој се моле. Многи крајеви сматрају је својом заштитницом, поједини домови у српском народу славе је као крсну славу. Моле јој се сви који раде у рудницима, на најтежим пословима, као избавитељки и помоћници у опасности – казао је он.

Бесједио је игуман манастира Савина, Макарије, а током прославе уприличена је литија око храма, традиционално пререзан славски колач и организована „Трпеза љубави“.

Полазини школе ћириличне калиграфије даровали су митрополиту Јоаникију тропар његове крсне славе на свитку, а фрескописац Борис Маркуш фреску Исуса Христа.

Црквене захвалнице, односно грамате, за обнову храма додјељени су предсједнику Општине Стевану Катићу, привреднику Никши Гојковићу, Ани Замбелић Пиштало, Ивану Зечевићу и Борису Маркушу. Осталим донаторима у обнови свештеник Зоран Миљанић подијелиће грамате накнадно.

Храмосвској слави присуствовали су предсједник Општине Херцег Нови са сарадницима и конзул Републике Србије у Херцег Новом, Мићо Роговић.

У културно умјетничком дјелу програма учествовали су хорови „Свети Сава“, чији су чланови појали током литургије и „Преподобна Касија Константинопољска“, а промовисана је и књига Горана Комара „Надгробни споменици села Мокрине код Херцег Новог“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here