“Јесења фешта” – ватромет боја, мириса и укуса

Херцег Нови је овог викенда у знаку традиционалне “Јесење феште”, у организацији НВУ „Руке“, у чијем је фокусу нар.

Одзив излагача је одличан, а захваљујући лијепом времену и интересовање посјетилаца, казала је за РТХН Маја Ерењи Хер Браун из НВУ “Руке”.

-Ово је седма јесења фешта, а 25. стађунска фешта. Имамо 50 излагачa из цијеле Црне Горе, од Херцег Новог до Улциња, као и са сјевера, и имамо јако велику и разноврсну понуду. Пошто је инспирација за ову фешту јесен, наши излагачи су се потрудили да се прилагоде тој теми. Од рукотворина имамо све у јесењим бојама и облицима, а и када је ријеч о храни јесен је заиста јако раскошна, што се може и видјети на нашим столовима, поручила је Ерењи Хер Браун, и позвала Новљане и госте нашег града да посјете фешту која траје до 16:00 сати.

Стађунске феште Удружења “Руке” потврђују да је Херцег Нови град отвореног срца и права заједница која прискаче када може да дан и живот учини љепшим, порука је Милине Ковачевић.

-Лијепо нам је данас, по овом дивном дану, уз вели број излагача и људи који су дошли да посјете манифестацију, уз велики број малишана који су вриједни у јесењем дјечјем кутку, уз дивне средњошколце који су украсили Његошеву улицу и помажу на донаторској трпези из све снаге, трудећи се да скупе прилог који ће помоћи у лијечењу нашем младом суграђанину Јакову Смољану из Каменара.

Слане и слатке делиције од јесењих плодова понудили су на донаторској трпези бројни  ресторани, хотели, кејтеринзи и гастро ентузијасти.

-Донаторска трпеза налази се на Тргу Николе Ђурковића, а на њој се представљају, као и претходних година “Јокина кужина”, кејтеринзи, хотели, средњошколци, наш стални партнер – “Градска кафана”, “Кантина 65”, хотели “Play” и “Талија”. Ту су и “Новинарски пјатин”, Организација жена, Удружење “Бонаца” и друге организације које подржавају наш рад уз слане и слатке специјалитете од јесењих плодова, а посјетиоци се могу загријати и уз ликере и кувано вино.

На фешти смо затекли и министарку културе и медија,Тамару Вујовић, која је редовни посјетилац стађунских фешти и сматра да предузетништво и овакви догађаји заслужују подршку и локалне и државне управе.

-Ја сам увијек ту када је и Јесења и Прољећна фешта. Ове манифестације просто обожавам. Видите колико је људи у граду и колико има креативних и дивних предузетница и предузетника, што ме јако радује. У Општини Херцег Нови постоји линија која подржава женско предузетништво, и предузетништво уопште, а морам да кажем да и држава има одређене мјере за традиционалне занате. Новаца има, средства су опредјељена и увијек ћемо подржавати овакву врсту манифестација, али и предузетништво јер то, осим традиционалних заната,  представља и културни и туристички производ у исто вријеме, поручила је Вујовић, истакавши да је радује што су се прикључили и наши нови суграђани из Русије, Украјине и Бјелорусије.

На изложби домаћих производа су заступљени и пољопривредници, за које иду бољи дани, поручио је Ненад Витомировић, секретар за туризам економски развој и инвестиције у Општини Херцег Нови.

-Пољопривредници су до сада једва опстајали, али идемо напријед. Инфраструктура се ради, а оно што је најосновније за једног пољопривредног произвођача, поред земље, је да има и воду, пут и осталу неоходну инфраструктуру. Општина је покренула програм подршке развоју пољопривреде и одмах се виде резултати. Наше људе заиста треба охрабрити, ми смо јако велики креативци, знамо да радимо а, што је најбитније, видимо овдје доста нових лица, и наш туриста је презадовољан оним што види данас у Херцег Новом, поручио је Витомировић који је недавно именован за државног секретара у Министарству туризма, екологије, одрживог развоја и развоја сјевера.

Осим дивних плодова, награђивано вино од нара представио је Владо Тошић из Бара, који има само ријечи хвале за Јесењу фешту у Херцег Новом.

-Јесења фешта у Херцег Новом је изузетно лијепо организована и веома сам почаствован што сам дио ове манифестације. Чувено вино од нара је органски црногорски барски специјалитет, који има међународна признања са сајмова у Македонији, Мостару и Србији. Ово је по мом мишљењу најљепша манифестација у Црној Гори, са одличном организацијом и лијепом атмосфером, коју је штета пропустити. Доказујемо да можемо и зими да радимо, да увијек може бити сезона ако су домаћи произвођачи јединствени, истакао је Тошић уз поруку– купујмо домаће и подржимо домаће произвођаче.

У забавном програму учествовали су Мажорет клуб “Лили” и бенд “Трио Маре”, а  промовисана је и нова пјесма „На ти шипак, на ти роге“, коју је за Јесењу фешту написао и компоновао Дени Дерања, по тексту Оливера Недовића.

Јесења журка уз свирку Милоша Говедарице – Витеза Ђуровића биће приређена од 20:00 сати у “Вагону” у Зеленици, гдје је и циљ сутрашње “Јесење штрафте”, костимиране бициклистицке параде, која стартује у 10:00 сати испред виле “Галеб” у Игалу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here