Једнократна помоћ пензионерима у распону од 50 до 200 еура

Фото: Влада ЦГ - Александар Дамјановић

Једнократна помоћ пензионерима са примањима испод 790 еура биће исплаћена наредних дана, а висина примања зависиће од висине пензије.

Министар финансија, Александар Дамјановић, казао је у „Бојама јутра“  ТВ Вијести, да ће до 200 еура помоћи примити они чија је пензија до 360 еура. 

Сто еура помоћи примиће они чије су пензије у распону од 360 еура до 450 еура, а 50 еура помоћи они чије су пензије од 450 еура до висине потрошачке корпе која је износила око 790 еура. 

-Процијенили смо да је горњи лимит износ потрошачке корпе што је скоро 800 еура. Преко тога се не може говорити о подршци, рекао је министар. 

Када је ријеч о корисницима сразмјерних пензија, до сто еура помоћи добиће они чија је пензија у висини просјечне, а 50 еура помоћи добиће они чија је пензија од просјечне зараде до потрошачке корпе. 

У јануару је планирано и редовно усклађивање пензија.

-Због инфлације доћи ће до раста пензија, усклађивања у неколико наврата. Бићемо веома близу, а надам се да ћемо брзо премашити то да износ минималне пензије не може бити испод 60 одсто у односу на минималну зараду и да износ просјечне пензије не буде испод 60 одсто просјечне зараде. То је циљ за 2023. годину, рекао је Дамјановић.

Како је објаснио, настојања су да 2023. године дође до континуираног линеарног повећања зарада, али да тај раст буде одржив. Ријеч је о повећањима  од 15 до 20 одсто.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here