Циклонска активност током викенда

Илустрација

На подручју Црне Горе од данас до 11. децембра очекује се циклонска активност која ће у јужним-приморским и централним дјеловима па према сјеверу условити јаку кишу, локалне краткотрајне олујно временске непогоде и јак јужни вјетар.

На основу информације добијене од Завода за хидрометеорологију и сеизмологију, а у циљу правовременог  и ефикасног дјеловања на најаву екстремних метеоролошких појава на подручју Црне Горе, Директорат за заштиту и спашавање МУП-а послао је обавјештење свим учесницима у систему заштите и спашавања  у циљу подизања нивоа оперативне спремности.

-За период од 9. до 11. 12. очекује се циклонска активност, која ће у јужним-приморским и централним дјеловима па према сјеверу (Колашин, Жабљак и сјевероисточни дио према граници са Албанијом) условити јаку кишу, локалне краткотрајне олујно временске непогоде и јак јужни вјетар. У недјељу поподне на сјеверу ће доћи до осјетног захлађења увече и током ноћи у већини мјеста на сјеверу у правцу централних виших предјела киша ће прећи у снијег, наведено је у саопштењу.

Због утицаја циклона и јаког јужног-југозападног струјања ваздуха, у јужном Јадрану, очекује се краткотрајно подизање нивоа мора, јаки таласи-узбуркано море и локални проблеми са водом дуж обале.

-Због очекиване метеоролошке ситуације могући су одређени проблеми на терену, а због интензивне кише и наглог прилива обилне количине воде, потенцијално су могући бујични проблеми, првенствено на бујичним токовима и у урбаним срединама, на саобраћајницама и на потенцијално рањивим мјестима могућа су локална клизишта или одрони, посебно гдје су вршени озбиљни грађевински захвати гдје је нарушена природна повезаност тла, саопштавају из Директората за заштиту и спашавање МУП-а и позивају грађане да своје активности прилагоде најављеној метеоролошкој ситуацији.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here