Једна од опција рад недељом, дупла дневница и слободан понедељак

Ниједну одлуку у вези са радном или нерадном недељом са којом нијесу сагласни синдикати и послодавци, неће донијети ни Влада ни министарство, казао је министар економског развоја и туризма Горан Ђуровић.  Он је за Радио ЦГ  казао да је мјера компромиса међурјешење које ће да штити права радника, уз могућност веће зараде оних који буду расположени да раде недељом.

-Са друге стране, да се омогући послодавцима да раде недељом, али мислим на сезонски карактер, дакле три мјесеца љети и два мјесеца зими. Ми смо туристичка дестинација, живимо од туризма. Најаве су добре, и сигуран сам да ће ова сезона бити рекордна, истакао је Ђуровић.

Држава мора да обезбиједи све услове туристима, а један од њих је да се основне намирнице купе и недељом.

-Један од приједлога био је да свако ко ради недељом неће смјети да буде ангажован понедељком и имаће дуплу дневницу, што значи да ће сваки радник који буде радио недељом моћи да заради и до 200 еура више, рекао је Ђуровић.

Није, каже, сигуран да би се оваква идеја допала сваком послодавцу:

-Ја сам сигуран да ће многи послодавци донијети одлуку да им се не исплати да раде недељом или ће им се исплатити на приморју, или на Жабљаку и Колашину током зимских мјесеци, рекао је он.

Нада се, како је рекао, да ће се доћи до договора између социјалних партнера, наводећи да се зна колика је потреба да прехрамбене радње раде током љета.

-Морамо наћи рјешење на обострано задовољство, и радника и синдиката, казао је Ђуровић.

1 COMMENT

  1. Ako se pusti rad nedeljom bice kao i do sada, ucjenjivanje od strane poslodavca za placanje dnevnice i slobodnog ponedeljka.
    Neka se za nedelju angazuju preko agencije studenti, penzioneri i omladina koja zeli ekstra zaradu. I naravno gazda moze sam da radi ako mu je toliko bitno da turista moze kupit parizer.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here