„Једна љубавна прича: Милица и Иво“ дочарала најсрећније године њиховог живота

Поетско-музички наступ „Једна љубавна прича: Милица и Иво“, у извођењу глумаца Лидије Петроне и Дејана Ђоновића, уз ноте професорице хармонике Босиљке Кулишић и гитаристе Николаса Морете изазвао је синоћ у башти нобеловца Ива Андрића снажну емоцију код публике, која их је наградила громогласним аплаузом.

Према ријечима Ђоновића у аутентичном амбијенту испред њихове куће, потрудили су се да дочарају њихове најсрећније године које су проживјели баш у Херцег Новом.

-Не знамо тачно какав је њихов однос био, али су приказивани у духу оног времена, господствено и дискретно. Пробали смо да извучемо дио њиховог  живота у Херцег Новом, а не постоји бољи амбијент за тако нешто од њихове куће, казао је Ђоновић.

Причу засновану на Андрићевим дјелима „Јелена жена које нема“, „Знакови поред пута“, као и записе о Херцег Новом и писмима која је Иво  слао Милици, жени коју је чекао скоро тридесет година, зналачки је у текст преточила ауторка Витка Вујиновић, а како је казао Ђоновић, велика је одговорност играти Ива Андрића.

-Другачије је него кад играте драмске ликове. Када играте историјску личност једног нобеловца, писца, који кроз оно што је писао осјећате да би могли да нађете тај кључ за оно како је и о чему мислио. То је ниво који је за нас глумце изазовнији него кад тумачимо друге ликове, истакао је Ђоновић.

Како је казала глумица Лидија Петроне врло је изазовно играти особу каква је била Милица Бабић.

– Милицу сам замислила као дивну особу, како је рекао Иво „паметна и у свему добра“, па сам и ја покушала да будем паметна и у свему добра, казала је Петроне.

Овај музичко-сценски наступ први пут је одигран поводом 8. марта, Дана жена, као поклон града, а реализован је у организацији ЈУК Херцег фест уз подршку Општине Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here