ЈАНИЧИЋ: КАД НЕШТО ВОЛИТЕ, ДАЋЕТЕ СВЕ ОД СЕБЕ

Студент шесте године Медицинског факултета Универзитета у Новом Саду, Новљанин Стефан Јаничић, који у досадашњем раду има само десетке, добитник је награде Секретаријата за културу и образовање за најуспјешнијег студента Херцег Новог за 2021. годину.

Стефан Јаничић је, гостујући у Новском јутру, казао да осјећа велику радост и понос што му је његов град указао такву част. Медицином је одлучио да се бави у средњој школи, а највећа подршка му је сестра која је такође доктор. Спремање испита је, како каже, изазов, али и уживање и циљ му није само полагање испита са највишом оцјеном, већ је то круна дугогодишњег рада.

– Много људи се труди, воли науку, без обзира на ком факултету студирају, али мислим да кад нешто волите, даћете све од себе, хтјећете да напредујете и ван испита и да се усавршавате ради себе и жеље за знањем, не искључиво ради обавеза на факултету, казао је он.

Током пандемије корона вируса волонтирао је у кол центру Медицинског факултета и у оквиру медицинског интервентног тима, и на тај начин помогао становницима Новог Сада и шире околине. Обављао је и дужност демонстратора на катедри за патологију, са чиме ће наставити и током текуће студентске године.

– Патологија ми је била најдража предклиничка грана на медицини, почевши од хистологије гдје се учи грађа ћелије, касније и патологија која се надовезује на хистологију, била ми је заиста фасцинантна, јер је то широка грана медицине у којој још увијек има доста непознаница, те има доста прилике да се откривају нове ствари, наводи Јаничић.

Како је рекао, био би срећан кад би само једног будућег студента мотивисао да упише оно што заиста воли.

– Позвао бих младе људе да воле науку, да је цијене. Наука је јако лијепа, забавна и племенита. Нека слушају своје срце, ако нешто стварно желе, онда ће бити јако добри у томе. Мој савјет је да буду истрајни, без обзира да ли је то у датом тренутку исплативо или није, или је изазовно. Кад то прође осјећаће се лијепо и биће поносни, рекао је Јаничић.

Аутор је и научних радова међу којима је и “Болести штитасте жлијезде код пацијената обољелих од типа 2 дијабетеса“, а како каже, волио би да упише и специјализацију, као и докторске студије јер жели да се окуша и у научном дијелу медицине.

Опширнији разговор са Стефаном Јаничићем погледајте у емисији Новско јутро, ауторке Слађане Рашо.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here