Јако југо, обилне падавине – подићи оперативну спремност због невремена

Умјерено до потпуно облачно са кишом, мјестимично пљускови и грмљавина. Током првог дијела дана више падавина у западним предјелима. У поподневним сатима, а нарочито крајем дана и током ноћи, у већем дијелу земље, очекују се интензивније падавине.

Мјестимично умјерене до обилне количине кише. Понегдје су могуће и краткотрајне временске непогоде. Вјетар умјерен до јак, на ударе веома јак и олујни, јужних смјерова. Јутарња температура ваздуха до 22, највиша дневна до 25 степени. Температура мора 22 степена.

Јак вјетар јужних смјерова до 30 км на сат.

Могући су мјестимично краткотрајни проблеми са обилном количином воде.

Из ЗХМС упозоравају да је због очекиване метеоролошке ситуације за суботу, 21.10. издато упозорење на обилну кишу, јак јужни вјетар и таласе на мору. Потенцијално су могуће посљедице на терену, саопштено је из Завода за хидрометеорологију и сеизмологију Црне Горе.

На основу извјештаја Завода за хидрометеорологију и сеизмологију, Директорат за заштиту и спаcавање МУП-а послао је упозорење свим учесницима у систему заштите и спашавања и указао на потребу подизања оперативне спремности.

– Наиме, према информацијама Завода, у суботу, 21.10.2023.године очекују се нестабилне временске прилике. На територији Црне Горе вријеме ће бити умјерено до потпуно облачно, повремено киша, а мјестимично пљускови и грмљавина. Током првог дијела дана више падавина се очекује у западним предјелима, док се у поподневним сатима и током ноћи (у суботу на недељу) очекују интензивније падавине у већем дијелу земље. Понегдје су могуће и краткотрајне временске непогоде, а вјетар умјерен до јак, на ударе веома јак до олујни, јужних смјерова. Дуж обале се очекују јачи таласи, саопштено је из МУП-а.

Kао посљедица обилне кише локално су могући краткотрајни проблеми са обилном количином воде – flashflood ефекти, посебно у урбаним срединама, на бујичним токовима и дуж саобраћајница које пресјецају планинске косине.

Саобраћај се одвија по претежно мокрим коловозима, саопштили су из АМС ЦГ. На дионицама које пролазе кроз усјеке могућа је појава ситнијих одрона. Возачима се савјетује да возе опрезно и да поштују правила саобраћаја.

Апелују на возаче  да у отежаним условима и смањеном видљивошћу, возе опрезно у складу са ограничењима брзине и уз држање прописаног растојања између возила.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here