Јадран учесник новог формата Лиге шампиона

Фото: Илустрација

Лига шампиона у ватерполу у новој сезони играће се у друкчијем формату. Укида се Ф8, а за титулу на завршном турниру ће се борити четири најбоље екипе, саопштено је послије конвенције у Београду, коју су челници ЛЕН-е, међу којима је био и директор Јадрана Милош Мрачевић имали са клубовима у Београду.

Новинарима су се обратили председник ЛЕН-е Да Силва, потпредседник Јосип Варводић, члан Бироа ЛЕН Милош Мрачевић и потпредсеник ЛЕН Јанопулос Кирјакос.

Најбољих 11 земаља Европе које ће се директно пласирати у Лигу шампиона имаће по једног представника у четири групе са по исто толико тимова, док ће Бреша бити 12. клуб.

Међу екипама налази се и херцегновски Јадран док је Приморац у квалификацијама.

Прваци четири групе из првог круга квалификација (број учесника може да буде вечи од четири) ће допунити четири групе у другом кругу. По двије најбоље екипе из сваке групе настављају такмичење у двије групе. Преостале екипе, трећи и четврти из сваке групе придружиће се екипама у Еврокупу којих има осам.

У Лиги шампиона, свако игра са сваким и по двије најбоље екипе из обје групе ће чинити учеснике финалног односно Ф4 турнира. Домаћин финалног турнира биће одређен на основу конкурса и неће имати никакве привилегије ако се нађе у завршној групи.

Пријаве за Лигу шампиона трају до краја јула, жребање ће бити обављено средином августа. Квалификације су од 8. до 10. септембра, прво коло 26. и 27. септембра.

У Еврокупу послије квалификација и укључивања клубова из Лиге шампиона биће формиране четири групе са четири тима. По два иду даље али се кроз нокаут систем долази до финалног турнира.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here