Изузетан концерт Михајлова и Јаковљева у Херцег Новом

У оквиру црногорске турнеје, синоћ су концерт у Музичкој школи Херцег Нови одржали познати руски пијанисти Евгениј Михајлов и Александар Јаковљев.

Херцегновска публика имала је изузетну прилику да ужива у надахнутој интерпретацији двоје врхунских умјетника, који су за концерт одабрали нека од најзахтјевнијих дјела познатих композитора.

Генерални директор и оснивач Међународног музичког фестивала „Grand Piano in Palace“ у Санкт Петербургу Александар Јаковљев, лауреат више од педесет међународних такмичења, од прошле године живи у Херцег Новом. Иако је већ наступао у херцегновској Музичкој школи, овај концерт за њега има посебан значај.

-Прошле године смо из Русије доселили у Црну Гору, веома уживамо у свему, и ово је за мене једна од најљепших година. Већ два пута сам свирао овдје са различитим програмом, а сада је из Израела дошао да свира са мном мој пријатељ, који је такође чувени пијаниста и професор из Русије. Мој сан је био да га позовем и да свирамо заједно, јер је то заиста занимљива комбинација двије различите личности, али наравно и професионалних пијаниста. Први пут у животу током ове турнеје свирамо као дуо, наступили смо претходних дана у Котору и Будви, а срећни смо што смо у прилици да се у најбољем свјетлу представимо и публици у Херцег Новом.

Разноврстан и изазован репертоар биран је са циљем да код публике пробуди емоције, и покрене на размишљање.

 

-Покушали смо да комбинујемо програм којим пи представили себе, своје музичке вјештине, шта све можемо да урадимо за клавиром, али такође је битно да он буде укорак временом. Када почињемо Шубертовом музиком покушавамо да објаснимо да не свирамо само о сунчаним данима у низу, као што су у Црној Гори, већ такође о неким проблемима, а људи широм свијета имају проблеме. Та концепција објашњава, и то је оно што ја кажем послије сваког концерта, да је најважније да будемо заједно. То је наважнија компонента сваког класичног концерта, али ми имамо различит стил и различит програм. Почињемо са Шубертом, свирамо доста Рахмањинова и Чајковског, као и још неке композиторе, али је идеја да објаснимо све што нам је у срцу.

Јаковљев је одушевљен интересовањем публике у Црној Гори за класичну музику.

-Публика у Црној Гори је веома топла. То је најважније, начин на који су спремни да слушају и да продискутују, да воле то што радиш. Мени као пијанисти је најважније да видим одговор од публике. Прије неколико мјесеци сам свирао Баха у Хамбургу, у највећој сали у Њемачкој, један од најтежих комада на свијету, и вјероватно је ово прво извођење послије 300 година у Црној Гори. Кад сам свирао у Котору била је пуна сала и људи су били веома импресионирани, пришли су и причали смо читав сат, тако да сам и ја био веома импресиониран публиком и толиким интересовањем публике за класичну музику овдје у Црној Гори.

За професора на Казанском државном конзерваторијуму и једног од најоригиналнијих савремених пијаниста Евгенија Михајлова, изузетно је важно што публика препознаје заједничке емоције.

– Веома сам захвалан Александру, и ово је заиста дивно вријеме да наступам са њим, да будем са њим, да ујединимо наше музичке идеје. Веома смо блиски у том смислу, у схватању музике, осјећању музике, емоцијама… Заиста сам веома срећан и ово је један од најпријатнијих периода у мом животу, већ то осјећам, не само због концерта. Веома ми је битно да будем са људима које разумијем, не само као човјека већ као музичара. Одмах сам то сјетио, када смо се срели први пут, и надам се да је тако и са публиком, да и они то осјећају, да разумију нашу заједничку емоцију, наше разумијевање музике… Срећан сам што сам овдје по овако дивном времену, ово је једна од најтоплијих публика пред којом сам свирао у каријери, осјећају да свирамо из срца, према њиховим срцима. То је за мене  најважније; не само клима, вријеме, љепоте Црне Горе, већ њени људи, поручио је Михајлов.

На репертоару су била дјела Рахмањинова, Листа, Баха, Бетовена, Шуберта и других композитора.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here