Израда главног пројекта заобилазнице око Херцег Новог

Траса будуће заобилазнице

У оквиру Просторно урбанистичког плана Општине Херцег Нови, који је у фази измјена и допуна, третирана је и будућа траса заобилазнице од Суторине, преко Мојдежа, Ратишевине , Сушћепана, Требесина, Пода, Сасовића до Зеленике.

Урађено је идејно рјешење за заобилазницу око Херцег Новог. Оно је презентовано за прву фазу Општини , казао је за РТХН  обрађивач плана, члан Савјета за ревизију Просторног плана у државној комисији, руководилац општинске комисије за поступак доношења ПУП-а и савјетник за архитектуру и урбанизам у Агенције за изградњу и развој града Ранко Ковачевић:

Ранко Ковачевић, Агенција за изградњу и развој града

– У току је израда главног пројекта који ради фирма из Подгорице. Обавили су геодетска, геолошка испитивања и ако би до прољећа урадили главни пројекат, ове године би могли да почну радови на изградњи заобилазнице. Изградња заобилазнице би много помогла док не дође до државног ауто пута и осталих пројекција брзих саобраћајница кроз  Општину Херцег Нови.  Заобилазница није замишљена да буде транзитна, али би била док не дође  ауто пут. Ово је важно јер је град радијално повезан – из центра према магистрали и идете одавде за Мојдеж, Требесин, Поде, Сасовиће и свуда идете на магистралу, оцјењује Ковачевић.

Заобилазница би у значајној мјери растеретила саобраћај на магистрали:

– Ово би био један пут, који би рецимо из Мојдежа ишли за Сасовиће, и не би оптерећивали магистралу, не би се ишло на кружни ток у Мељине и даље. Стварно би имали једну попречну везу, што би на крају омогућило да се залеђе више активира и да се смањи притисак на град.

Премијер Црне Горе Милојко Спајић је недавно на састанку са привредницима најавио да ће већ у јануару  бити расписано шест јавних тендера за израду идејних рјешења за  дионице ауто пута, јадранско-јонског аутопута, и за четири брзе цесте,између осталих, предвиђена је заобилазница око Будве – преко Луштице саобраћајна конекција са Хрватском. Ковачевић појашњава у којој мјери је ова ситуација предвиђена Просторним планом Општине ХН:

-Могуће је да је дошло до мало неразумијевања јер урадити идејна рјешења до краја наредне године за два дијела ауто пута и двије брзе саобраћајнице је  озбиљан посао, с обзиром да би изради идејних рјешења требало да претходи геодетско снимање и геолошко истраживање.

За нас је кровни план је Просторни план државе. Утврђен је Нацрт Просторног плана државе, који треба да иде у даљу процедуру и припрема се поступак за јавну расправу, објашњава Ковачевић.

Ковачевић наводи да је по том нацрту од двије варијанте брзих саобраћајница за залеђе приморја једна била да иде преко Луштице. Након бројних процјена и тражења та варијанта је укинута:

– И ово је за мене заиста новост, да се враћа та варијанта, јер 20 стално се мијења. Није ово проблем од јуче, него нема нико ни снаге ни знања да га јасно ријеши, јер је ауто пут и брза саобраћајница су државни путеви и  њих планира држава, ми их само преузимамо. Било је преко Луштице разних варијанти, да се из Зеленике пређе на Луштицу, иде на Забрђе, Крашиће, Ђурашевића, кроз тиватску општину иде према Будви. Против тога се буне  и грађани Тивта, јер и они раде измјене и допуне плана. Не знам шта треба да се уради да постане безболно. Постојале су некад варијанте да се иде и ободном страном Суторинског поља пређе са Кабале на Кобилу мостом  и да то иде страном Луштице што не би било видљиво, док би се на овој страни полуострва, уништио пејсаж. Подводни тунели су могући али у једној Норвешкој гдје имају много тунела али имају и организована предузећа која их одржавају. Код нас нема одговрајуће логистике. Зато тунел би требало избјегавати.

Извјештај о студији заштите животне средине која на општинском нивоу даје услове како би то требало да буде урађено. Управо  се мосту  на Веригама противи  УНЕСКО, за процјену ангажована фирма из Ахена, а зашто нисмо ми могли да дамо ту оцјену имамо стручна лица за то. Ми морамо и знамо да чувамо своја културна добра, сматра Ковачевић.

Ковачевић оцјењује да је урбанизам планирање, пројекција политике у простору,  а ми смо ту техничка лица која ту политику проводе у простору.

 

2 COMMENTS

  1. „…будућа траса заобилазнице од Суторине, преко Мојдежа, Ратишевине , Сушћепана, Требесина, Пода, Сасовића до Зеленике. – Ovo samo svaljuje gužvu na Sutorinu i Zeleniku i dalje sve do Kamenara. Bez gradnje mosta ili tunela preko/ispod Veriga, nema riješenja našeg saobraćajnog problema. Navedena trasa je samo kozmetika. Đe su ti političari da dovedu Kineze da sagrade most ili tunel preko Veriga, i da ga autoputom povežu prema neophodnim destinacijama? Novi ovim pilićarenjem samo gubi turističku trku.

  2. Управо се мосту на Веригама противи УНЕСКО
    Ko šiša UNESKO? Oni bi vjerovatno bili i Amerikancima zabranili da u San Francisku sagrade Golden Gejt most? I u Sidniju je njihov most jedan od glavnih atrakcija grada. Treba li da se dovijeka gnjavimo sa saobraćajem zbog nekakvih išempijanih glavonja koji misle da su popili čitavu pamet svijeta? Drezden je izgubio titulu Svjetske kulturne baštine jer je sagradio most kojem se protivio UNESKO. Valjda je Drezden znao šta mu je prioritenije. Niđe još nisam čuo koliko bi bio dugačak tunel koji bi išao ispod Veriga. Kada pogledam koliko su visoka brda oko Veriga i koliko je tu duboko more, onda rčunam da bi tunel bio možda i deset kilometara dug. Je li nekome zadovoljstvo ići pod zemlju u sred Boke? Meni nije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here