ИЗМЈЕНЕ ЗАКОНА О ПАРНИЧНОМ ПОСТУПКУ ПРЕД УСТАВНИМ СУДОМ

Уставни суд усвојио је иницијативу адвоката Стевана Лепетића и покренуо поступак оцјене уставности одредбе Закона о парничном поступку, којом је право на трошкове у добијеним судским споровима након државе дато и Општинама.

Према овој одредби грађани који изгубе спор са општином поред својих сносе трошкове и заштитника интереса локалних управа.

Да ли је Уставна одредба Закона о парничном поступку по којој су грађани који изгубе спор са Општином дужни да сносе судске трошкове одлучиће Уставни суд.

Лепетић сматра да је одредба неуставна јер ју је донијела скупштинска служба умјесто Скупштине, а заштитник Општине има право наплате трошкова по адвокатској тарифи од грађана који изгубе спор.

– Колико је ситуација апсурдна види се из самог значења ријечи, јер се трошкови дају сходно адвокатској тарифи заступницима Општина, претходно и заступнику државе. По природи ствари, адвокатска тарифа примјењује се само на адвокате, не и на друге државне органе. Због тога сматрам да је добро што је Уставни суд овако одлучио и што ће бити проглашене неуставним такве измјене Закона о парничном поступку – наводи он.

Након државе ово право дато је и Општинама, да би се грађани одвратили од подношења тужби против државе и против локалних управа.

– Покушава се усадити страх међу грађанима, да не туже државу, јер у случају губитка спора, сносиће трошкове који нису мали, а који се обрачунавају по адвокатској тарифи. То је један покушај одвраћања грађана да туже државу или Општину, што је такође супротно Уставу Црне Горе и Европској конвенцији – казао је Лепетић.

С обзиром да је поступак за оцјену уставности покренут у марту ове године, за очекивати је да ускоро буде познат став Уставног суда по овом питању.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here