Измјене и допуне ПУП-а Општине ХН би могле да буду усвојене до краја ове године

Током јавне расправе о Нацрту измјена  и допуна Просторно – урбанистичког плана Општине Херцег Нови достављено је око 600 предлога, примједби и сугестија грађана. Комисија за ревизију овог стратешког планског документа   је током љета разматрала све примједбе и у току је преименовање из нацрта у предлог који ће бити прослијеђен на сагласност у надлежне институције и даље Влади на доношење Измјена и допуна ПУП-а Општине ХН.

Према ријечима  члана Савјета за ревизију Просторног плана у државној комисији, руководиоца општинске комисије за поступак доношења ПУП-а и савјетника за архитектуру и урбанизам у Агенцији за изградњу и развој града Ранка Ковачевића, стигао је велики број примједби грађана на које су одговорили појединачно:

Ранко Ковачевић

– Ријеч је, условно о примједбама, које су се углавном односиле, на жеље грађана да прошире грађевинско подручје на рачун шума и пољопривредних површина, тако да то нису примједбе на планско рјешење, него на одређену врсту допуне. Разматрали смо сваки захтјев и два мјесеца смо одговорали на  примједбе са јавне расправе. Тај извјештај је коначно готов и предали смо комисији, објашњава Ковачевић.

Обрађивач плана очекује да комисија из Савјета за ревизију ускоро да мишљење и одговоре на примједбе грађана:

– Очекујемо и одређена упутства и онда можемо да пређемо на задњу фазу израде  плана у форми Предлога измјена и допуна ПУП-а. Све ово што смо радили до сада је било у форми Нацрта. Тај Нацрт узео је више времена него што је требало. Имали смо динамику да до октобра стигнемо да све то урадимо, међутим то ће се мало даље продужити. Постојала је бојазан да због неких законских услова и рокова,  дође до прекида. У министарству екологије, просторног планирања и урбанизма раде све што је потребно да нас не затекне тај ризик. Оптимиста сам да то могу до 1. октобра ријешити. Ми ћемо да наставимо са поступком доношења плана, појаснио је Ковачевић.

Он сматра да се  у медијима провлачило питање незадовољства грађана, понуђеним рјешењима из овог планског документа:

– Међутим, то је нетачна информација. Поједини грађани су исказивали незадовољство због својих појединачних интереса, али то не би требало да има утицај на даљи ток израде плана, гдје је прије свега, битан општи интерес, оцјењује Ковачевић.

Циљ доношења измјена и допуна ПУП-а је да блокаду изградње  коначно уклони:

– И да се врате грађанима права која су имали прије пет година , условно речено. План нуди таква рјешења која превазилазе недостатак од 50 детаљних урбанистичких планова, превазилази као привремена мјера, док се детаљни планови поново не успоставе, прије свега у закону, а затим и у пракси. Оно што је битно, што се тиче сваке примједбе за било који случај,  да ми од тога  што је помињано нисмо добили. То што је појединачно било у медијима презентовано као став грађана,  то апсолутно није случај.  Све смо сабрали. Максимално смо настојали да удовољимо сваком грађанину, да одговоримо на сваку његову жељу и захтјев, али није то коначно, поручио је Ковачевић.

Комисија Савјета за ревизију плана ће дати своју оцјену на примједбе грађана, па ће на основу њиховог мишљења бити урађен Предлог о измјенама и допунама Просторно урбанистичког плана. На Предлог плана би одређена јавна предузећа и установе  требало да дају своју сагласност, а кључни елемент је сагласност Управе за заштиту културних добара.

– Примјенили смо максимално Студију заштите културних добара на ово планско рјешење, али остало је још недоумица. Ми ћемо радну верзију Предлога плана прво њима да презентујемо , а када добијемо њихову сагласност, идемо на остале дијелове плана, на планирање саобраћаја, електроенергетике, водовода, канализације и друге инфраструктуре, очекује Ковачевић, уз констатацију да би Влада требало у најбољем случају, да усвоји и донесе плански документ – до краја ове године.

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here