ИЗМЈЕНАМА ЗАКОНСКИХ РЈЕШЕЊА ДО БОЉИХ УСЛОВА ЗА ПОСЛОВАЊЕ ТУРИСТИЧКЕ ПРИВРЕДЕ

Долазак крузера у Луку Зеленика, отварање тржишта за дигиталне номаде, растерећење гужви на граничним прлазима кроз сарадњу са Дубровачко-неретванском жупанијом, развој једриличарског и наутичког туризма биле су теме састанка представника Привредне коморе и херцегновских привредника, који је одржан данас у малој сали Скупштине општине.

О овим темама су разговарали потпредсједник Општине Мирко Мустур, менаџер Општине Душан Вукић, секретарка за туризам, економски развој и предузетништво Сузана Мемаровић и Далибор Вуковић из Туристичке организације Херцег Нови, а у име Привредне коморе предсједник Одбора удружења туризма и угоститељства, Ранко Јововић са сарадницама. Састанку су присуствовали и представници туристичке привреде.

Како је истакао потпредсједник Мустур, у наредном периоду би требало предузети све неопходне кораке за развој крузинг туризма. Казао је да лука Зеленика има потенцијал да постане ново крузинг одредиште, а предузеће „Мјештовито“, које је и корисник луке, још раније је исказало заинтересованост за ову врсту пословања. Развијање ове гране најзначајније привредне дјелатности донијело би многобројне бенефите за Херцег Нови, сагласили су се учесници састанка.

Предсједник одбора за туризам и угоститељство, Ранко Јововић казао је за РТХН да је састанак органозован како би се чуо глас привредника, те како би Привредна комора покушала да њихове иницијативе делегира код надлежних институција.

– Прва тема је била долазак крузера у Зеленику, што би био велики ресурс и потенцијал за туризам у Херцег Новом. Кад би се десила могућност да крузери пристају у Зеленику, читав град и привреда би били подигнути на виши ниво, рекао је Јововић.

Јововић је информисао да је на састанку представљен план развоја тржишта за дигиталне номаде.

– Ту видимо огроман потенцијал, како за Херцег Нови тако и за Црну Гору. Ограничавајући ресурс je интернет, али се надамо да ћемо кроз даљу интеракцију надлежних институција и ресорног Министарства, доћи до интернета који би био привлачан за потенцијалне туристе који би током цијеле године проводили вријеме у Херцег Новом и Црној Гори, казао је он.

Један од тема састанка биле су саобраћајне гуже током љетње сезоне на граничним прелазима са Европском унијом. Јововић наводи да ће Комора покренути иницијативу према Министарству унутрашњих послова да се транзитним туристима обезбједи нека врста алтернатвног преласка, а добра асарадња са Дубровачко-неретванском жупанијом резултираће ускоро састанком на којем ће се покренути ова тема.

На састанку је покренуто и питање развоја једриличарског и наутичког туризма, а Јововић је мишљења да Херцег Нови има пуно потенцијала за развој ових привредних грана.

– Постоји иницијатива да у склопу Одбора за туризам и угоститељство направимо групацију за спортове наутичком туризма, једриличарства, риболовног туризма, роњења.  Желимо да подигнемо овај вид туризма на већи ниво и да их ускладимо са законима, наводи Јововић.

Привредна комора ће иницирати организовање групације која ће се бавити овом облашћу, како би привредници могли да утичу на законске одредбе.

Јововић је састанак оцијенио као веома конструктиван, конкретан и са јасним циљевима и обећао да ће већ од наредног мјесеца делегирати код надлежних институција рјешавање проблема у Херцег Новом.

Према ријечима Далибора Вуковића испред Туристичке организације Херцег Нови, иницијативу је покренула општина, а ТОХН је активни партнер у организацији састанка.

– Састанак је био конструктиван, представници привреде и туристичке понуде града које смо планирали су се одазвали. Сви су изнијели неке проблеме, а представници Привредне коморе су изузетно задовљни нашим одабиром учесника, а и самим исходом састанка, казао је Вуковић.

Како је додао, на састанку су се солидарисали са привредом по сваком изнијетом питању, а осим дугорочно рјешивих питања као што су гужве током љетњих мјесеци на границама, као и проблеми везани за добијање дозволе за крузинг туризам на подручју Зеленике, изнијети и проблеми који се могу ријешити у краћем року, а који су приоритет.

-Посебно спортски туризам, те пројекат дигитални номади кој ије сада у развоју, као и мјере које се односе на развој и рјешавање одређених правних питања, могу се реализовати у краћем року, закључио је Вуковић.

Састанку су присуствовали су и представник хотелијера Јован Мићуновић, Оливера Кривокапић испред туристичке агенције Тренд Травел, Драгана Вајт испред цоwоркинг хуб-а Колектив Нови, Предраг Вукчевић из Једриличарског клуба „Југоле Гракалић“ и Данијел Ђорђевић из ронилачког клуба „Адриатик Блу“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here