Измјенама Просторног плана Општине ХН, могућност улагања од 1,2 милијарде еура

Доношењем измјена и допуна Просторно – урбанистичког плана  биће отворена могућност изградње на 300 хектара површине Општине.

Валоризација овог простора, отвара  шансу за инвестиције укупне вриједности од милијарду и 200 милиона еура, казао је за РТХН  члан Савјета за ревизију измјена и допуна Просторног плана испред Општине Херцег Нови, руководилац општинске комисије за поступак доношења ПУП-а  и савјетник за архитектуру и урбанизам у Агенцији за изградњу и развој града Ранкo Ковачевић:

Ранко Ковачевић

– То је огромна површина, јер смо сваком дали шансу. Један хектар има 10 000 квадратних метара, и ако је изграђеност 0,8 онда на 10 000 квадрата може се градити на 8 000 квадрата простора. Ако сваки квадрат кошта 500 еура  и то је скромна цијена за квадрат завршеног простора, што значи да је за улагање у један хектар потребно  четири милиона, да би направили одређени број кућа, објеката, без инфраструктуре, прикључака, путева, струје, воде…Шанса је да се на 300 хектара оствари укупна инвестиција од 1,2 милијарде еура. Кроз план дали смо шансу за инвестирање, изградњу и рјешавање животних питања грађана, оцијенио је Ковачевић.

Након јавне расправе о Нацрту измјена и допуна Просторног плана Општине Херцег Нови, ради се на усаглашавању и обједињавању примједби и сугестија грађана на одређена планска рјешења. Све пристигле примједбе се обрађују и прослијеђују надлежним институцијама:

– Поступак је такав, да примједбе иду Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма које они евидентирају и пошаљу нама, да размотримо и сагледамо могућности. Одговоре шта је прихватљиво, шта је дјелимично или није прихватљиво од изнесених примједби, поново шаљемо министарству, гдје Савјет за ревизију контролише да ли је са стручне стране, исправно. Када одредимо шта је прихватљиво, мијењамо Нацрт и од Нацрта правимо Предлог плана. Поново иде на сагласност код разних институција и код Савјета за ревизију, а када све то прође онда га усваја Влада Црне Горе, навео је обрађивач плана Ранко Ковачевић.

Он очекује да ће до јула бити урађене смјернице за одређене локације на основу прихваћених примједби и урађен основни плански предлог, док се коначно усвајање Плана очекује у септембру:

– Тај се предлог даје онима који планирају саобраћај, електроенергетику, водоснабдијевање, канализацију, електронске комуникације, те ће они према коригованом плану направити корекцију на инфраструктури и урадити одређене смјеренице за детаљне разраде  локација, што се понови предаје министарству да прибаве сагласност јавних предузећа и установа што очекујемо да ће бити до краја јула. У августу су колективни годишњи, имаћемо паузу која може послужити да још неке ствари коригујемо. Очекујемо да ће у септембру све бити усвојено и да ће Влада коначно донијети Измјене и допуне ПУП-а за Општину Херцег Нови, објашњава Ковачевић.    

Просторним планом до 2030. године, између осталог, предвиђени су додатни капацитети од 10.000 кревета у хотелима. Удио смјештаја мјерен бројем лежаја у хотелима треба да се значајно повећава, уз смањење учешћа приватних кућа и апартмана. Пројекције су да ће Игало добити нових 400 кревета, Зеленика 300, Херцег Нови 2.400, а Луштица у зони Забрђа 1.300. Kључна дестинација за развој туризма је полуострво Луштица. 

Херцег Нови развијаће се као Општина туризма и културе и као мјесто подстицања „зелене“ економије, равномјерног територијалног развоја, наведено је у овом стратешком документу.

3 COMMENTS

  1. Po pijaci se priča da se bez 20% udjela u HN ne moze dobiti odobrenje za bilo koju vecu investiciju u HN. Ja bih bio zadovoljan i sa jednim promilom od 1,2 milijarde eura koliko da malo renoviram stan, kupim dobro auto a moze i plovilo. Usput, ima li Novljana u Beogradu na vodi?

  2. Lobi it Srbije se opasno zaigrao sa gradnjom stanova za prodaju.Korupcija je na visokom nivou i pomalo će mo postati Zlatibor.
    Tužilaštvo da se uključi.?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here