„ИзлоЖЕНЕ“ – представа која никога не оставља равнодушним

Након премијере у Подгорици и играња у Тивту и Котору, представа “ИзлоЖЕНЕ”, у режији Сандре Вујовић а у копродукцији Независне театарске сцене “Бунт” и Центра за културу Тиват, одиграна је синоћ и у Херцег Новом.

Заснована на умјетничко-истраживачком приступу теми изложености жена различитим видовима насиља и дискриминације, представа није оставила равнодушном ни публику у дворани „Парк“.

Драмска књижевница, иницијаторка и редитељка пројекта „излоЖЕНЕ“ Сандра Вујовић, сматра да, иако је тема насиља над женама дуго присутна, не само у црногорској него у глобалној јавности, никад није довољно говорити о њој.

-То је изузетно широка и комплексна тема којом требамо много више и много подробније да се бавимо како бисмо, прво себи, објаснили и освјетлили све њене аспекте. Ми смо кроз ово истраживање и рад на представи „излоЖЕНЕ“ то донекле урадиле, а тај наш рад смо имали прилику вечерас да презентујемо и херцегновској публици.

Да су постигле циљ потврђују реакције гледалаца, које овај комад тјера на размишљање, што је и мисија позоришта.

-Мислим да је публика била изненађена и прилично затечена. Није баш уобичајан начин да се овако приступи овој тешкој теми. Мислим да су аплаузи на крају најбоље описали шта се вечерас десило на сцени. Оно што је мени драго је да дефинитивно публика након ове представе не излази равнодушна из позоришта, и да дуго размишља, дебатује и пише о овоме што види представи „излоЖЕНЕ“.

Представа је својеврсна критика лоших традиција укоријењених у друштву, али и сензационализма, којем смо веома склони, објашњава Вујовић. 

-Ми се овдје бавимо критиком патријархата и оних његових аспеката који директно угрожавају жене. Ми их често као друштво подводимо под појмом традиција, али лично сматрам да, ако нека традиција некоме наноси зло или некога угрожава на било који начин, не требамо да је задржимо, већ да је промјенимо. Треба мијењати лоше навике и лоше традиције. Са друге стране, ова представа је и критика тог сензационализма који се просто укорјенио у нашем друштву. Свака вијест, па чак и она о фемициду, односно фаталном исходу насиља над женама, буде актуелна свега пар дана, и након тога ми заборавимо и ту тему и ту жртву, и то је тај наш нијеми  „fun fact“ са краја представе, поручила је Вујовић.

Публика је била помало резервисана, утисак је једне од глумица, Анђелије Рондовић

-Публика је била тиха и, чини ми се, мало резервисана, иако смо ми на крају добили аплауз који вјероватно заслужујемо за добро играње. Свакако, мислим да смо наишли на образовану публику, која се не смије на свим мјестима као и у другим градовима, тако да ми је драго што смо играли у Херцег Новом. Ми свако играње памтимо по публици, то је оно што остаје нама глумцима.

Један од изазова ове представе лежи у чињеници да се пред глумицама нашао текст пет ауторки, који су заједно надограђивале.

-Ту су се одређени ставови нас као глумица ауторског тима поклапали, или се нису поклапали. Или бисмо хтјели да испричамо још више, или да испричамо више из свог искуства, а добили смо текст који је нечије искуство, или писано по узору на нечије искуство… Оваква врста пројекта увијек од вас захтјева додатно истраживање, представа је таква да смо ишли смо из улоге у улогу радећи по систему представљања свега овога гдје ви јасно видите ко је глумац и какав је његов став, а са друге стране оно што се дешава како се одражава на живот једног лика у тој краткој секвенци, објашњава Рондовић, која вјерује да су на прави начин одговорили на све изазове тог процеса.

Подсјећајући на поразну чињеницу да су све жене које су у Црној Гори убијене претходно пријављивале насиље, Рондовић истиче да морају реаговати они који могу да утичу на промјене.

-Све док постоји један фемицид, све док постоји један човјек пријављен за насиље, било да је то мушкарац или жена, о овим темама ваља причати. Не само током „16 дана активизма“, када се указује на насиље над женама, него морамо мијењати законе, видјети на који начин радити са дјецом, а прије свега на који начин помоћи тим женама које пријаве насиље. Имали смо грозан случај да је свака од жена која је доживјела смрт од својих партнера, пријавила насиље, што је алармантно. Ова представа треба да буде само једна у низу, а не да буде – скупило се неколико феминисткиња да урлају, казала је Рондовић, и додала да на тај начин могу утицати на промјене, уколико ову представу гледају они који могу нешто да промијене у овој држави и овом систему.

Представа „излоЖЕНЕ“ рађена је по тексту Теодоре Кипе и Ане Лековић из Црне Горе, Маријане Арацки и Катарине Николић из Београда и саме редитељке, а уз Анђелију Рондовић, у глумачкој екипи су Смиљана Мартиновић, Анђела Радовић и Марија Радусиновић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here