Изложба 20 рестаурираних икона у Галерији Јосип Бепо Бенковић

Свечано отварање изложбе 20 рестаурираних икона, које представљају заштићено културно добро Црне Горе биће уприличено у понедељак, 25. септембра у Галерији Јосип Бепо Бенковић. Отварање је затвореног типа а како обавјештавају из те установе културе, заинтересована јавност моћи ће да погледа изложбу наредних дана.

На отварању изложбе, говориће директорица Музеја и галерије Гордана Крунић, предсједник Општине Херцег Нови  Стеван Катић, министарка културе и медија Маша Влаовић и амбасадорка САД у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке. У току вечери биће приказан и кратак филм о процесу рестаурације и конзервације икона.

Иконе потичу из 17, 18. и 19. вијека и припадају руској, грчкој и чувеној бококоторској школи Димитријевић – Рафаиловић.

Опсежне радове на рестаурацији и конзервацији икона спровео је Центар за конзервацију и археологију  Црне Горе, а новчана средства  обезбјеђена су захваљујући пројекту  вриједном више од 44 хиљаде еура, који је подржала Амбасада САД у Подгорици, кроз Амбасадорски Фонд за очување културне баштине.

Колекција икона припада фундусу Музеја Мирко Комненовић и након 15. октобра биће дио његове сталне поставке.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here