ИЗБОРИ У ХЕРЦЕГ НОВОМ 9. МАЈА

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић расписао је локалне изборе у Херцег Новом за 9. мај. На основу Устава Црне Горе и Закона о избору одборника и посланика и локалној самоуправи , донио је одлуку о расписивању избора за одборнике у Скупштини општине Херцег – Нови.

Ова одлука ступа на снагу даном доношења, а биће објављена у ,,Службеном листу Црне Горе’’ и у ,,Службеном листу Црне Горе – општински прописи’’.

На редовним изборима за избор одборника у Скупштину општине Херцег Нови бира се 35 одборника.

Подсјећамо, правни основ за доношење ове Одлуке садржан је у члану 3 Закона о избору одборника и посланика којим је прописано да се у Скупштину општине бира 30 одборника и још по један одборник на сваких 5.000 бирача. Број одборника утврђује Скупштина општине посебном Одлуком, најкасније до дана расписивања избора. Актом Министарства унутрашњих послова од 20.01.2021.године, утврђено је да је у бирачки списак Општине Херцег Нови за избор одборника уписано 25.521 бирача, те се у складу са тим, на редовним изборима за избор одборника у Скупштину општине Херцег Нови који ће бити одржани 9. маја, бира 35 одборника.

Актуелни сазив локалног парламента броји 34 одборника а уочи избора 2017. године број бирача у Херцег Новом био је 24.995.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here