Из Управе полиције упозоравају на лажне вијести

Foto: Pixabay

Посљедњих мјесеци примијећен је пораст Клик Бејт (ClickBait) реклама које шире лажне вијести и дезинформације. Ове рекламе често користе сензационалистичке наслове и привлачне слике како би заинтересовале кориснике да кликну на њих, често водећи их на веб странице са непровјереним или потпуно лажним садржајем, саопштили су из Управе полиције.

-Садржајно, рекламни банери су у посљедње вријеме користили и фотографију Предсједника Црне Горе, господина Јакова Милатовића, уз пропратне наслове који су се односили на примања пензионера, наводна ванредна повећања, смањења пензија и додатке на пензије, гдје је злоупотребом фотографије предсједника Милатовића угрожен његов лични и професионални интегритет, а самим тим и углед државе Црне Горе, коју Предсједник представља као инокосни државни орган, наводе из УП.

Кликбејт реклама је садржај, обично у онлалн чланцима, насловима или преглед сликама, који је дизајниран да привуче пажњу и подстакне људе да кликну на линк како би видјели садржај. Често користи заваравајуће фразе или слике како би изазвао знатижељу или емоционалну реакцију, те је феномен који се често користи у онлајн свијету како би се привукла пажња корисника и повећао број посјета одређеном садржају.

Међутим, може се користити и за преваре и ширење злонамјерних програма, као што су вируси или малициозни софтвери. Када корисници кликну на такве линкове, могу бити преусмјерени на веб странице које садрже лажне понуде и преварантске шеме за лаку зараду.

Такође, могу бити изложени и “злонамјерним” програмима који се могу аутоматски преузети и инсталирати на њихове уређаје, често без њиховог знања или пристанка. Ови “злонамјерни” програми могу проузроковати озбиљне штете, укључујући крађу личних података, оштећење система или ширење вируса на друге уређаје.

-Као одговорни грађани, важно је да будемо свјесни да Кликбeјт рекламе са лажним вијестима могу озбиљно угрозити јавно мњење, нарушити повјерење у медије и друштвене платформе, те апелујемо на грађане да буду опрезни приликом посјете истих и да провјере изворе информација прије него што им повјерују. Наведени случај, као и други случни случајеви бити предмет посебне пажње Управе полиције, као и тимова у обавјештајном сектору, саопштавају из УП.

Управа полиције ће интензивно пратити и детаљно анализирати ситуацију ради осигурања ефикасног и свеобухватног реаговања на потенцијалне ризике и пријетње.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here