ИВОНА ЛАЂЕВАЦ: КИНА ВИСОКЕ ЦИЉЕВЕ ОСТВАРУЈЕ СВАКОДНЕВНО ПРЕЛАЖЕЊЕМ СТОТИНЕ МАЛИХ КОРАКА

РТХН у сарадњи са глобалном кинеском медијском кућом CCTV News Content Co. Ltd реализује серијал видео записа и прича из НР Kине.

У традиционалном новогодишњем обраћању нацији, предсједник Кине Си Ђинпинг је истакао најзначајнија достигнућа у 2021. години. За Кину и њен народ, упркос другој узастопној години суочавања са пандемијом, ова година је била изузетно значајна и успјешна.

Без икакве сумње, централни догађај године представљала је прослава 100. годишњице Комунистичке партије Кине. Остварујући постављене циљеве, Партија је у непопустљивој борби савладала све препреке и изазове са којима се суочавала, како у земљи, тако и ван ње.

Предвођена мудрим руководством партије, Народна Република Кина остала је доследна у остваривању кинеског сна, подмлађивању нације и континуирано и стабилно наставила на путу изградње модерне социјалистичке земље и умјереног друштва које подједнако води рачуна о људима, али и природи. Као што је предсједник Си небројено пута рекао, приликом остваривања бољих услова живота и постизања свеукупног напретка, о природи се увек мора водити рачуна. Тако је и у новогодишњем обраћању подсјетио на стару изреку: „Ако ми не изневјеримо природу, ни природа нас никада неће изневјерити“.

Говорећи о значају године на измаку, предсједник Си је подвукао да она не би била толико значајна без марљивих и преданих људи у свим областима друштва. И не само да су радили унутар земље, било да су је хранили, градили или бранили, вриједни и образовани људи стигли су и ван планете Земље. Кинески свемирски програм се стално побољшава, Кина има свој тим астронаута који су задивили свијет, али и летјелице које истражују до сада неистражене дијелове свемира.

У својим успесима, Кина, њено руководство и њен народ никада не заборављају друге земље и њихове народе. Само један од начина да се илуструје јак осећај који Кина има за друге нације јесте податак да је она обезбједила преко 2 милијарде доза вакцина против ковида-19 за више од 120 земаља и међународних организација.

Нема разлога за сумњу да ће Кина у 2022. години бити макар једнако успјешна као претходне 2021. године. Пут успјеха је највећим дијелом зацртан на Шестом пленарном заседању XIX Централног комитета КП Кине усвајањем Треће партијске резолуције. Оно што је посебно важно јесте да се постизање високих циљева остварује свакодневно прелажењем стотине малих корака. Наравно, поред усресређености и јасно дефинисаних циљева, важни су и односи блискости и сарадње као једини гарант изградње заједничке будућности.

Аутор: Ивона Лађевац, замјеница директора Института за међународну политику и привреду

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here