Иван Томашевић најбољи црногорски такмичар на Мимоза Куп-у у стреличарству

На 16. међународном  такмичењу  „Мимоза Куп 2024 у стреличарству“, у организацији Стреличарског клуба Савина и Стреличарског савеза Црне Горе, на последњем спортском програму у оквиру 55. Празника мимозе који је одржан у Спортском центру Игало учествовало је 36 такмичара из Србије, Хрватске, Сјеверне  Македоније, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Члан Стреличарског клуба Ниш Марко Вулић освојио је прво мјесто у стилу „олимпијски лук“, друго мјесто је припало Николи Стефановићу из СК Кошутњак (Београд), док је трећи био Никола Вукчевић из Котора.

Прво мјесто у стилу  „сложеном луку“ освојио је Ивица Томашевић из СК Подгорица, други је био Дејан  Станковић  из СК “Заточник (Подгорица), а трећи Мирослав Поповић СК Подгорица.

Прво мјесто и златна мимоза у стилу „голи лук“ припала је Дејану  Стојановићу из СК Ниш , друго мјесто је освојио  Анте Беадер из  Плоча, а трећа је била  домаћа такмичарка Маја Филиповић СК Савина.

У стилу „инстинктивни лук“  први је био Никола Гардашевић СК Подгорица, други је био  Ирфан Мехмед СК Ирсел  Окчулук (Скопље) и трећи Небојша Вучетић СК Савина.

Директор турнира и предсједник СК Савина Зоран  Васиљевић  је након додјеле медаља и диплома истакао да је манифестација протекла у најбољем реду и да је једини турнир стреличарства у Црној Гори више него успио.

– Проблем црногорског стреличарства је што нема Савез јер није пререгистрован послије доношења Закона о спорту. Клубови су регистровани а Савез није. Треба пет клубова за формирање Савеза. Пети клуб је недавно регистрован, а  ради се да и Тиват добије поново клуб и да се стекну услови за ново формирање Стреличарског савеза Црне Горе. И ово дружење у Игалу показало је да је циљ да ријешимо  питање нашег  Савеза . А најспретнији су на крају такмичења добили и награде, казао је  за наш портал Зоран Васиљевић.

Ирфан Мехмет из Скопља  истиче да је задовољан што је у Херцег Новом и да је Мимоза окупила регион  и доприноси афирмацији овог  спорта. Подсјећа да је овај стари спорт у Сјеверној Македонији заживио од 2007. године и да поред Скопља, уз подршку Вакуфа „Okcular“ и Инситута „Yunus Emre“, постоје клубови у Тетову и Гостивару.

Подсјећамо, крајем 19. вијека стреличарство постаје саставни дио  других Олимпијских игара  у Паризу 1900 године. Након појављивања  на још три Олимпијаде (1904, 1908. и  1920.) стреличарство је избачено с програма Олимпијских игара због неуједначених и збуњујућих правила.

Оснивањем  Међународне  стреличарске  федерације (ФИТА) 1931. и доношењем  јединствених правила  такмичења, стреличарство 1972. године поново постаје Олимпијски спорт.

Стреличарски савез Југославије  је основан 1965. године, а двије године  касније  постаје члан  ФИТА организација. До гашења  Савеза  и Црна Гора је била чланица ФИТА. За очекивати је  да ће се брзо ријешити проблеми са којима се у протеклих пет година  суочавају стреличари Црне Горе и да ће у овој олимпијској години вратити чланство у ФИТУ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here