ИСТОРИЈА ПОРОДИЦЕ ВЛАДИСЛАВИЋ ПРЕД НОВЉАНИМА

113

Изложба радова који представљају основне етапе из живота државног и друштвеног радника грофа Саве Лукиног Владиславића Рагузинског, биће отворена вечерас у Дворани Парк.

Према ријечима коаутора изложбе Бранка Вукомановића, породица грофа Рагузинског посебно је везана за Херцег Нови. О повезаности Владиславића, који је био дипломата Петра првог Великог, довољно говори податак да је желио да његова мајка и он буду сахрањени у Херцег Новом.

– Њихове заслуге за Русију у то вријеме биле су превелике и по промисли Божијој пригрлио их је свети Александар Невски, тако да су обоје сахрањени у Благовештанској цркви Лавре светог Александра Невског у Санкт Петербургу. Он је иначе пуно помагао овај крај, прије свега цркве и манастире. Баш у Херцег Новом, у ризници цркве светог Спаса налази се крст који је он даривао, јеванђеље и још много тога што ће публика имати прилику да види, рекао је Вукомановић.

Како је казао професор Дарко Танасковић, радови на изложби не доносе само животну причу о овој историјски важној личности, већ имају и едукативни карактер. Гроф Сава Владиславић Рагузински обједињавао је световну и духовну димензију разумијевања човјека и свијета.

– Ова изложба показује како је он дјелујући прије свега у домену трговине и дипломатије, успио да од Стоца гдје је рођен, преко Дубровника, Млетака, Венеције, Истанбула, стигне до царске Русије, гдје постаје савјетник једном од водећих дипломата, великог реформатора руске империје Петра Великог и на том послу никада не занемарујући практичну страну живота, наводи професор Танасковић.  

Намјесник херцегновски протојер ставрофор Обрен Јовановић је казао да изложба има изузетан значај за митрополију Црногорско приморску и Црквену општину Топаљско херцегновску, јер говори о личности која има посебну спону са нашим градом.

– Он је велики обновитељ, доброчинитељ и задужбинар православне цркве, обновио је школство у српском народу у Сремским Карловцима. У Херцег Новом у цркви светог Спаса чувају се велики дарови из тог времена, до којих није било лако доћи – јеванђеље, крст, свети сасуди.

Свечано отварање изложбе је у 19 часова, док ће заинтересовани поставку моћи да погледају од сутра (29. септембар) у фоајеу Дворане Парк.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here