Историја и значај Боке Которске на картографској изложби у Котору

Изложба под називом „Пет вијекова Боке Которске у европској картографији“ отворена је синоћ у Галерији Поморског музеја Црне Горе у Котору. На 185 мапа Боке, сажет је изглед залива у посљедњих пет вјекова.

Публика је имала прилику да упозна Боку, њену историју и значај на нови начин, кроз изложбу, преко картографских приказа.

Европски и свјетски поморци, трговци и освајачи који су овуда пролазили, због љепоте залива и њеног положаја биљежили су је у поморским картама стотинама година уназад. Поморске мапе Боке чувају се се у свјетским музејима, а у Галерији Поморског музеја Црне Горе у Котору синоћ је изложено 185 одабраних карата по избору кустоса поморско – техничке збирке, Илије Млинаревића.

Илија Млинаревић, кустос поморско – техничке збирке Поморског музеја

– Историја картографских приказа Боке которске саставни је дио картографије Средоземља. Аутор изложбе каже да су изложене карте, заправо дио већих карата које  су у власништву великих библиотека као што су Конгресна библиотека у Вашингтону или националних библиотека из Париза, Загреба, Лисабона. Велики дио те грађе је дигитализован и уз одобрење власничких библиотека карте су дошле до Поморског музеја Црне Горе у Котору. Путем паметних телефона, скенирањем QR кода омогућен је увид у комплетну поставку – казао је Млинаревић.

Карте показују хронолошки развој картографије у последњих пет вијекова, од ренесансе до 1920. године. Ту је издвојена Бока Которска из више разлога, прије свега јер је нама била најинтересантнија.

– Овим мапама је потврђено да је Бока увјек била примјећена и описана и ни у једном запису није криво заведена. Осим Котора, по коме залив носи име карактеристични су описи прије свега Херцег Новог, Пераста и Рисна. Поента ове изложбе је да отвори причу о картографији која код нас често није довољно обрађена. Картографи као што су шпански, холандски, француски, италијански су наш крај обрадили, а на нама је да се присетимо њихових радова и да их поново валоризујемо. Ове карте иако се налазимо у Поморском музеју нису само поморске. Оне су и географске, историјске, политичке или црквене карте и свака од њих третира другачију тему. Дијапазон ових карата је велик, а самим тим је ова изложба и богата – навео је Млинаревић.

Владимир Јокић, предсједник Општине Котор

Изложбу је свечано отворио предсједник Општине Котор, Владимир Јокић, који је истакао да се кроз ову изложбу види значај Котора кроз вјекове.

– Овдје можемо да видимо на који начин је био приказан Котор у претходних пола миленијума. Ако је и било дилеме због чега је покренута иницијатива о повратку статуса града Котору, на изложби у Поморском музеју се може видјети зашто Котор никада није прескочен на било којој карти. Оваква једна збирка ће сигурно допринијети научном истраживању историје Боке већ и даљој промоцији иницијативе – рекао је Јокић.

Гости на отварању изложбе били су директор Поморског музеја у Сплиту Љубомир Радић и кустос Петра Блажевић. Она је честитала нови приступ изложби посвећеној картографији града из којег су потекли поморци који су све ове карте пронијели до ових важних збирки.

Петра Блажевић, кустос Поморског музеја у Сплиту

– Картографи и цртачи ових карти нису живи неколико стотина година, али су сви знали за Котор. Када размишљамо колико је карта која је само комад папира по коме је неко цртао и колорирао, један комплексан музејски предмет коме се можемо дивити увјек изнова – рекла је Блажевић.

У музичким  дијелу програма наступили су Ђурђа Петровић Пољак и Драган Ивановић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here