Историја Бокељске морнарице аутора адмирала Антуна Сбутеге

Међународни фестивал КоторАрт је објавио монографију „Бокељска морнарица – нематеријална културна баштина човјечанства“ аутора проф. др Антуна Сбутеге, адмирала Морнарице.

Како је саопштено из КоторАрт-а, најстарије постојеће удружење помораца на свијету је у децембру 2021. године уписано на Листу нематеријалне културне баштине човјечанства. Монографија је објављена у част ове одлуке.

Ријеч је о публикацији која обухвата период од 12 вијекова трајања овог удружења, презентованом у штампаном издању, у тиражу од 500 примјерака, са богатим илустрацијама.

– Ова књига, која приказује историју Бокељске морнарице од њеног оснивања у раном средњем вијеку до данас,  је плод дугогодишњих истраживања историјских извора а посебно докумената, од којих  већина до сада нијесу били познати, и то је до сада најкомплетнија књига објављена на ову тему – казао је аутор монографије, др Антун Сбутега.

Фестивал овом публикацијом доприноси чувању и унапријеђењу наше вриједне културне баштине и традиције. Издавање књиге су помогли Министарство културе и медија, Општина Котор, Међународни фестивал КоторАрт Дон Бранкови дани музике, Поморски музеј Црне Горе у Котору и Црногорска пловидба АД Котор.

Промоција овог значајног издања биће одржана у Самостанском комплексу Св. Николе на Прчању 23. јула у 21 сат.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here